От групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет са притеснени, че ПП-ДБ-Спаси София са напът да задръстят с автомобили Витоша със спирането на Симеоновския лифт.

Припомняме, че лидерът на "Спаси София" Борис Бонев написа в профила си във "Фейсбук", че Симеоновският кабинков лифт спира окончателно да работи и повече няма да бъде ремонтиран. "Днес собственикът обяви, че Симеоновският лифт официално повече няма да функционира. Така, към тъжната съдба на Княжевския и Драгалевския лифтове, се присъедини и най-новият такъв, построен през 1983 г.", написа Бонев.

На брифинг заместник-председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев обясни, че кметът на София Васил Терзиев нищо не е направил за Симеоновския лифт. Договорът за приватизация се сключва в изпълнение на решения на СОС през 2007 г., като в решението за приватизация няма нито един общински съветник от ГЕРБ. Договорът за приватизация е сключен за 25 г. и до 2032 г. Столична община може да упражнява контрол върху лифта. Столична община бездейства за Симеоновския лифт, възмутен е Георгиев.

Шефът на СОС търси виновниците за края на Симеоновския лифт

Шефът на СОС търси виновниците за края на Симеоновския лифт

Работи се усилено по изготвяне на Визия за Витоша

"Вярно, че за ПП времето тече по-бързо, но до 2032 Столична община има всички права да упражнява контрол, за да може Симеоновския лифт да работи", коментира Георгиев, според когото столицата има "фейсбук кмет", а не реален столичен кмет. По времето на управлението на бившия кмет Йорданка Фандъкова Симеоновският лифт работил, като се намирали резервни част и технически решения. Резултатът от бездействието на кмета на София е затварянето на Симеоновския лифт, изтъкна Георги Георгиев.

Според него един от възможните начини за решаване на проблема е Столична община да развали договора за приватизация. ГЕРБ-СДС в СОС настоя да се освободи и заместник-кметът по правни въпроси в Столична община.

Георги Георгиев призова кмета на София Васил Терзиев и председателя на СОС Цветомир Петров да не улесняват приватизатора със затварянето на Симеоновския лифт. Задръстихте булевард "Витоша", но не задръствайте планината Витоша, призова Георгиев.

Прошко Прошков добави, че в случая със Симеоновския лифт е изненадващо, че кметът на София не предприема действия освен публични статуси. Промяната катастрофира на национално ниво, а на местно ниво е в пълен блокаж! ПП-ДБ-Спаси София се опитват да пренесат хаоса, който причиниха на "Витошка" и на Витоша, категоричен бе Прошков. Той призова ПП-ДБ-СС да решат кой е пилотът, кой е стюардесата и да започнат да карат самолета на държавата.

Бившият кандидат за кмет на София, а сега общински съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян посочи, че не е видял нищо, което да е свършено за Витоша след местните избори насам.