"Да имаш създадена инфраструктура за минерална баня и да направиш в басейните й "зали за събития" е театър на абсурда! Софиянци, ще позволим ли и северното крило на Централната минерална баня да бъде превърнато в музей?"

С тези думи започва позицията на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет (СОС) във връзка с плана на Столична община да превърне Централната минерална баня в музей.

Червените общинари обясняват, че само преди година - на 14 септември 2017 година - СОС е гласувал Програма за развитие на минералните извори. Според програмата в северното крило на Централната минерална баня ще бъде изграден модерен СПА център, а балнеоложките центрове в "Овча купел", "Горна баня" и Банкя ще бъдат възстановени.

"Само година по-късно равносметката е следната: По европейски проекти банята в "Овча купел" ще бъде преустроена в "Център за изследване на минералните води", а банята в "Горна баня" - в "Център по музеология", пишат червените, допълвайки, че от групата на БСП в СОС са гласували против "затриването на минералните бани в "Овча купел" и "Горна баня".

Сега обаче управляващите в София предлагали емблематичната за града Централна минерална баня да бъде превърната изцяло в музей, а мъжкият и женският басейн да станат "зали за обществени мероприятия".

Според социалистите цената на преустройствата е около 9 млн. лв., като около 50% от тях трябва да бъдат осигурени от общинския бюджет.

"Ние, общинските съветници от БСП, категорично сме против подобно преустройство на Централна минерална баня и отнемането на възможността на гражданите на столицата, гостите и туристите, да се ползват от богатството на минералната вода, която щедро ни е дала природата и която заема централно място в герба на града ни", категорични са социалистите в СОС.

Според тях подобна идея в никакъв случай не трябва да се реализира, без това да бъде съобразено с мнението на гражданите на столицата. Поради това общинарите искат по въпроса да се проведе обществено допитване, за да се чуе мнението на столичани относно идеята на СО.

Проект предлага разширяване и обновяване на Музея за история на София

Проект предлага разширяване и обновяване на Музея за история на София

В музея може да се направят зали за театър, кино, изложби, музика

Припомняме, само преди дни заместник-кметът по културни въпроси в Столична община (СО) Тодор Чобанов представи идейния проект на общината за разширяване на Музея за история на София. С проекта на практика общината възнамерява да заличи мъжкия и женския басейн на банята и те да бъдат превърнати в зали с културна насоченост и функция като музика, театър, кино и изложби.