Сватбите в София ще се предават и чрез интернет, обяви Саша Габровска, директор на Столичния обреден дом.

В момента текат финалните процедури и съгласувания със Столичната община, защото това ще става чрез такса, която трябва да се одобри от общинския съвет.

Таксата за он-лайн излъчването на сватбената церемония се очаква да е 25 лева.

Първоначално услугата ще се предоставя само в четири от шестте зали на Столичния обреден дом- "Триадица", "Красно село", "Оборище" и "Студентска", съобщава БНР. 

Заплатилите таксата ще получават парола, която може да предоставят на своите приятели или близки във всяко кътче на света. Само достъпът до интернет  ще е достатъчно, за да могат и те да станат съпричастни към радостното събитие.

Освен това церемонията няма да се предава като обикновен видео-разговор в интернет, а професионално - засега с две, а по-късно и с три камери - с желанието да се предаде цялата тържественост на церемонията.

Причината за избора на залите е, че те са най-натоварените. В тези четири обредни дома понякога се запълва и максималният им капацитет - 12 сватбени церемонии в сутрешните часове, и още толкова - в следобедните.

Таксата за сватбената церемония в момента е в зависимост от вида на музикалното оформление. За хорово изпълнение по време на брачната церемония таксата е 193 лева, за сватба под съпровода на дуо - 109 лева, а за сватбена церемония с музика от звукозапис - 61 лева.

Най-натовареният ден за сватбените зали, който предстои е 10 октомври поради подредените три десетки, но от Столичния обреден дом отчитат, че "истерията" покрай огледалните или поредни дати вече отминава.

Желаещите да сключат брак също така предпочитат това да е в събота и неделя, а не "на крак" през седмицата. Статистиката на обредните домове в София показва, че от 100 сватби 60 са в събота и неделя, а останалите - през седмицата.