Собствениците на 177 прасета в Сливенско може да бъдат глобени заради неспазване на издадените от Агенцията по храните предписания, съобщава Нова телевизия.

В 24 обекта тип "заден двор" в областта все още се отглеждат прасета. От БАБХ уточняват, че стопаните могат доброволно да заколят животните си, за да усвоят месото им. Когато се налага да се пристъпи към евтаназия, ще се проучат възможностите за използването на екарисаж за унищожаването на умъртвените животни.

Над 70 000 прасета са умъртвени в Русенско заради чумата

Над 70 000 прасета са умъртвени в Русенско заради чумата

4 свинекомплекса са засегнати от заболяването

Ветеринари предлагат да се възстановят т.нар. трупни ями в населените места, тъй като борбата с африканската чума може да отнеме по-продължително време. До момента има изградени едва 32 селективни капана за улов на диви прасета - повечето от тях са в община Нова Загора.

Представители на ловните дружинки настояват да им се даде възможност да използват част от внесените финансови отчисления за изграждането на селективни капани и за закупуване на дезинфектанти. Вече са готови списъците на стопаните от 20-километровите зони, които доброволно са заколили домашните си прасета, но те могат да бъдат допълвани. Въз основа на тези списъци ще бъдат изплатени обезщетенията за дезинфекция на обектите от типа "заден двор", които попадат в зоните на разпространение на чумата по свинете.

Африканска чума и във Варненско

Африканска чума и във Варненско

Част от природен парк "Златни пясъци" попада в осемкилометровата зона