Общо 70 440 прасета са евтаназирани до момента в Русенско, съобщава БГНЕС. Това стана ясно на днешното заседание на епизоотичната комисия в региона.

През тази седмица в областта е било констатирано още едно огнище на заболяването - в промишлена свинеферма в село Караманово. По този начин броят на засегнатите свинекомплекси в региона става четири.

Вчера там са били умъртвени всички 4500 прасета, като процесът се е забавил заради наложилата се промяна на мястото на площадката за загробване.

От Областната администрация в Русе съобщават и че от началото на седмицата са били регистрирани три нови случая на чума при диви свине в селата Просена, Мечка и Писанец.

Област Русе в бедствено положение заради чумата по свинете

Област Русе в бедствено положение заради чумата по свинете

В областта има три огнища, но едното е в свинекомплекс

Към момента в поразените свинеферми се извършва анализ на биосигурността, за да могат да се предприемат необходимите мерки при повторното зареждане на обектите със свине. Предстои екип от Германия да изготви експертиза на всички засегнати индустриални ферми от Северна България.

Все още не е приключило умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Голямо Враново поради запитване от собствениците към Министерството на земеделието, храните и горите за евентуална възможност за запазване на част от отглежданите животни.

На заседанието стана ясно, че към момента тенденцията на национално ниво е повишаване на броя на случаите на африканска чума по диви свине. Бяха разгледани и две заявления от Държавното горско стопанство в Бяла и Държавното ловно стопанство "Дунав" в Русе за достъп до инфектирана зона.

От идния понеделник всички документи от общините за подпомагане на собствениците на доброволно умъртвените прасета, отглеждани в стопанства тип "заден двор", трябва да бъдат предадени в Областна администрация Русе за одобрение.

Африканска чума в трета ферма в Русенско

Африканска чума в трета ферма в Русенско

В свинекомплекса в село Голямо Враново се отглеждат около 30 000 животни