Областният управител на Русе обяви бедствено положение за цялата територия на областта заради африканската чума по свинете.

Заповедта е издадена във връзка с обявените първично възникнали три броя огнища на болестта в село Пет кладенци, село Ценово и в свинекомплекса в Николово, община Русе. 

Бивш зам.-земеделски министър: Свинете се заразяват чрез фуражи

Бивш зам.-земеделски министър: Свинете се заразяват чрез фуражи

Оградата е неефективна, заразата се разпространява нелогично

Бедственото положение се обявява на основание чл. 50 (1) от Закона за защита при бедствия и плана за борба с особено опасни заразни заболявания.Бедственото положение е обявено със срок до 29.07.2019 г. При необходимост срокът може да се удължи след съгласуване с министъра на вътрешните работи.

Припомняме, от миналата седмица ситуацията с разпространението на чумата по свинете стана сериозна, след като и голям производител в Русенско се оказа засегнат.  Преди два дни започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Всички те ще бъдат евтаназирани.

Към момента огнищата на чума по свинете у нас вече са 17. 

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Чумата по свинете - като бомба със закъснител

Чумата по свинете - като бомба със закъснител

Огнищата на болестта у нас вече са 12

Българската агенция по храните се оплака, че не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Министър Танева призова за стриктни мерки и изпълнение на предписанията.