Бившите директори на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца са глобени за нарушения, предаде БНР.

Нередностите, извършени от Светозар Луканов и Орлин Цветков, са били установени от Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) при проверка на обществените поръчки от януари 2013 до септември 2018.Били са констатирани общо 67 нарушения при доставката на лекарства и медицински консумативи, както и за извънгаранционната поддръжка на апаратура.

Съставени са 10 акта заради провеждането на 11 обществени поръчки, които са били на стойност над 12 милиона лева. Били са установени и 14 необосновано проведени поръчки за близо 4 000 000 лева.

Цветков ще бъде глобен заради поръчката на доставчик на храна, тъй като не е провел задължителна процедура по закона за обществените поръчки /ЗОП/. Той е нарушил наредбите и при избора на охранителна фирма. За двете провинения бившият директор ще трябва да плати общо 6 631 лева. През декември миналата година и януари тази година магистратите са потвърдили решенията на АДФИ, но Цветков ги обжалва пред административните съдии.

От своя страна Светозар Луканов не е провел процедури по ЗОП за избор на стентове за инвазивна кардиология, за катетри, за медицински изделия, за превързочни материали и за извънгаранционно поддържане на медицинска апаратура. Наложените му глоби са на обща стойност 9 450. Луканов обаче е обжалвал и седемте решения с касационни жалби.

Срещу двамата бивши директори на врачанската болница се води и дело за присвояването на 32 000 лева. Те били преведени на шуменски лекар, който обаче не е стъпвал в МБАЛ "Христо Ботев".