РИОКОЗ - Велико Търново наложи санкция от 20 хил. лв. на "Захарни заводи" АД в Горна Оряховица.

Глобата е заради неизпълнение на условие от издаденото комплексно разрешително, съобщи moneybg.

По време на извършена през април проверка на предприятието екоекспертите са установили, че при експлоатацията на инсталациите на завода за спирт е станала авария, която е причинила изпускане на силно замърсени отпадъчни води в Лясковското дере.

Операторът, който е бил на смяна веднага е спрял работата на съоръжението и е взел необходимите мерки, за да се ограничат и ликвидират последиците от замърсяването. За инцидента обаче не били информирани компетентните органи.

Това е неизпълнение на едно от условията от издаденото на акционерното дружество комплексно разрешително и поради тази причина е съставен акт, който експертите на РИОСВ връчили на ръководството на "Захарни заводи" АД.

За решаването на проблема със замърсяването с отпадъчни води от производството, дружеството инвестира в пречиствателно съоръжение. Това е специална изпарителна станция за концентриране на шлемпата.

Очаква се съоръжението да бъде пуснато пробно през юли, а през август да заработи. За неизпълнение на условие от комплексното разрешително се налага санкция в размер от 10 до 100 хил. лв., напомнят от екоинспекцията.