Започнаха реставрационните работи в Голямата базилика на първата българска столица Плиска. Най-голямата църква в Европа до XV век вече е с нови арки.

Голямата базилика в Плиска е построена от българския цар Борис I и архиепископите на България Формоза и Николай в периода 865-875. В нея са покръстени някои от най-великите български монарси като цар Симеон Велики и Петър, казаха от Националния исторически музей (НИМ).

През изминалите дни бяха поставени арките над издигнатите миналата година колони, а скоро предстои и укрепването на основите на храма с железобетонен пояс и строителството на някои съоръжения, крайно необходими за оформянето на църквата като християнски храм, допълниха от НИМ.

Базиликата действа като християнски храм от 2 май 2015 година, когато в памет на 1150-годишнината от покръстването на българския народ, патриарх Неофит в съслужение с архиепископите на 13 православни църкви отслужи тържествена литургия. На литургията присъстваха тогавашният президент на Република България - Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и Негово Величество Симеон Сакскобургготски.

От средата на 2015 година до сега храма е посещаван многобройно като в него редовно се извършват сватби и кръщенета.