Огромен пожар бушува в Благоевградска област. Огънят, западно от река Струма, Малешевска планина, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица. Димът се вижда от Благоевград. Духа силен южен вятър.

Наземно гасене не може да се извършва, затова двата френски самолета, чийто капацитет за вода е по-голям от нашите военни вертолети, ще бъдат пренасочени.

Жителите на село Каменица, община Струмяни, получиха съобщение от BG Alert да се евакуират.

Снимка 676778

Източник: БГНЕС

В борбата на пожара на територията на община Струмяни се включиха 15 военнослужещи от Сухопътните войски. Те помагат в гасенето на огъня в планината Малешево край село Кърпелево, община Струмяни. По-рано днес към Кърпелево са пренасочени и 15-те военни, участвали в борбата с огнената в планината Славянка по българо-гръцката граница, съобщават от Министерството на отбраната. Впоследствие на място бе пратена още една групата от 25 военнослужещи с шест машини.

От социалното министерство информират, че следят развитието на пожара между селата Микрево и Каменица в община Струмяни, който застрашава населените места. В село Каменица функционират четири социални услуги, в които са настанени 56 жени. По разпореждане на министър Ивайло Иванов се организира подготовка за евакуацията им в случай на необходимост. Той е получил уверение, че няколко хотела в региона ще приемат жените, ако се наложи да бъдат изведени. Организира се и подходящ транспорт.

Областният управител на Благоевград Георги Динев заяви, че от пожара са засегнати засегнати две населени места - Кърпелево и Цапарево. Около 20 души са евакуирани от Кърпелево, а Цапарево - близо 80. Те са настанени в спортния интернат в Сандански и в хотел в града.

Кметът на Струмяни Емил Илиев каза пред медиите, че пожарът в Малешевска планина, пламнал в района на Микрево, е обхванал площ от няколко хиляди декара. Огънят е стигнал до пътя за ГКПП "Клепало" на границата с Република Северна Македония, на около три километра преди Цапарево.

Асеновград

Гори и в Асеновградско, къде единадесет екипа на пожарната гасят пламнали сухи треви и стърнища между язовир "40-те извора" и село Козаново. Сигналът за пожара е подаден в 11:55 часа. Екипите са много, защото има силен вятър и е необходимо огънят да се ограничи бързо, обясниха от пожарната. Огнеборците се опитват да локализират пожара, за да не влезе в борова гора.

Няма опасност за населените места, но в близост има няколко вили, като огнеборците се опитват огънят да не достигне до тях.

Планината Славянка

Тази нощ ситуацията с пожара на границата с Гърция се влоши отново заради силния вятър. Огънят премина на българска територия и е навлязъл доста навътре.

Около 10 часа обаче гасеното трябваше да бъде прекратено, заради експлозии в района. В района има голямо минно поле, заради взривове работата на огнеборците е преустановена и от двете страни на границата, а още в началото гръцките пожарникари гасяха преди всичко от въздуха.

Гасенето продължава от въздуха.

Експлозии на стари мини спряха пожарникари и военни в Славянка

Експлозии на стари мини спряха пожарникари и военни в Славянка

Силният вятър пак прехвърли пожара от Гърция у нас

Кочериново

Днес избухна и пожар в района между село Бараково и село Пороминово в община Кочериново. Огънят се разпространява близо къщите в село Бараково. На място има екипи на пожарната.

Стара Загора

През деня пламнаха и сухи треви край село Дълбоки, община Стара Загора. Огнената стихия е обхванала територия край южната част на селото и не застрашава къщите. Три екипа огнеборци гасят пожара.

Карлово

Гори и гора между селата Баня и Ведраре в община Карлово. Няма опасност за къщите и хората в района. На място са седем екипа на пожарната и горски служители. Гасенето на огъня е затруднено заради силен вятър. Движението по пътя Баня - Ведраре - Васил Левски се пренасочва през Карлово.

МВР

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев коментира пред журналисти ситуацията в най-горешите точки в страната. Той заяви, че при пожара в община Струмяни няма пострадали хора. По думите му няма за хората в района на пожара, като към момента той не се разпространява към близките населени места. Целта, която сме си поставили, е да опазим пътя между село Микрево и Цапарево и да не го допускаме да отива в южна посока, посочи той.

"Горят над 20 дка горски масив между селата Цапарево и Микрево. Фронтът на пожара не се движи към населено място. Към настоящия момент се изграждат просеки с верижни машини, като целта е да опазим пътя между двете населени места и да не допускаме огънят да отива в южна посока", посочи Кангалджиев. Главсекът на МВР каза още, че множество сили са на терен - над 23 противопожарни автомобила, подпомагани от служители на Държавното горско стопанство, на столичната аварийна служба и доброволци.

За борбата с огнената стихия в Благоевградско са пренасочени двата френски самолета, пристигнали в България по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС. Изпратено е и запитване към Министерството на отбраната и се очаква гасенето да се включи хеликоптер на Военновъздушните сили. Усилията на екипите на терен са насочени към запазване на населените места.

Продължават гасенето на пожара по българо-гръцката граница. Пожарникари работят и по овладяване на двата пожара в Пловдивска област. В землището на Ведраре огънят е обхванал площ над 300 дка смесена гора. В землището на село Козаново горят около 1500 дка сухи треви, храсти и стърнища. Към момента повече от 300 служители и специализирана техника на "Пожарна безопасност и защита на населението" участват в локализирането и ликвидирането на 46 произшествия едновременно.