Жители на село Стоб излязоха на протест, съобщава БНР.

Недоволството им е породено от решението на Общинския съвет в Кочериново природният феномен Стобски пирамиди и част от паркинга пред посетителския цетър да бъдат отдадени под наем.

Местните хора настояват общината да заложи средства в бюджета за следващата година, с които да бъдат поддържани екопътеките към туристическия обект, който е сред 100-те национални туристически обекта у нас. Те подозират, че зад решението на общинския съвет се крият корпоративни интереси и задкулисни сделки.

Протестът беше подкрепен и от кмета на Стоб Георги Ставрев, който остро се противопостави на идеята за отдаване под наем на туристическия обект. Сред протестиращите бе и преподавателят в ЮЗУ "Неофит Рилски" и бивш министър на вътрешните работи проф. Веселин Вучков, който е родом от Стоб. Той настоява общината да прояви отговорност към Стобските пирамиди - знаков обект както за региона, така и за цялата страна.

Протестиращите се заканиха да сезират областния управител на Кюстендил и Омбудсмана. Те ще внесат и искане в общинския съвет решението да бъде преразгледано.

Направена е и подписка, която само за два дни вече е подкрепена от над 300 души.