Граждани на Гълъбово и региона излязоха на протест срещу замърсяването на въздуха от ТЕЦ "Брикел", съобщава БНТ. Протестната акция е организирана от жители на Гълъбово и околните селища, които от години са обречени да дишат вредните емисии на ТЕЦ-а. А поводът са поредицата от скорошни обгазявания.

Недоволните граждани се събраха да изразят своята гражданска позиция пред входа на електроцентралата. Според тях инсталациите на ТЕЦ-а, пуснати в експлоатация през далечната 1962 г., са морално остарели. Те настояват ТЕЦ "Брикел" да бъде затворен до модернизирането и изграждането на нови съоръжения, за да се осигури чист въздух и околна среда на хилядите хора в региона.

По същото време работници в електроцентралата организираха контрапротест в защита на работните си места и определят протеста за чист въздух като политически, защото се случва само около избори. В "Брикел" работят около 1200 души.

Припомняме, че заповедта за затваряне на ТЕЦ-а, издадена на 29 юли 2022 г. от бившият премиер Кирил Петков и екоминистърът от кабинета му Борислав Сандов бе отменена от Административният съд в Стара Загора. Проблемът с обгазяването на Гълъбово със серен диоксид е от години.

ТЕЦ "Брикел" пак ще работи

ТЕЦ "Брикел" пак ще работи

Съдът отмени заповедта за спирането му