Спортните съоръжения да се изведат от зелените площи на парк Борисова градина и стадионите да се преместят в двата края на столицата. В същото време тази територия, останала публично-общинска, да се превърне в територия с езера.

Това поиска на пресконференция в БТА архитект Димитър Димитров, председател на сдружение "Граждани за София".

Повод за пресконференцията е представеният предварителен проект за подробен устройствен план (ПУП) на емблематичния парк Борисова градина. На обсъждането на ПУП в сградата на Университета за архитектура, строителство и геодезия бе поет ангажимента да няма застрояване в парковите територии.

И Фандъкова не хареса някои строежи в Борисовата градина

И Фандъкова не хареса някои строежи в Борисовата градина

Не трябва обаче и да се спекулира

Архитектът има идея и за провеждане на референдум, който да задължи народното събрание да приеме законови промени, с които цялата територия на парка да стане публична общинска собственост. По думите му - до Околовръстния път от езерото "Ариана", минавайки през зоопарка.

Собствеността на Борисовата градина да стане публично-общинска, защото сега е публично-държавна, настоява архитект Димитров. Мотивът му е, че сега за всяко действие на територията на парка от общината трябва да питат държавата. Територията на парка е 3368 дка.

На пресконференцията сред публиката бе архитект Цветана Гочева, която запита колегата си защо предпочита публично-общинска собственост. Според нея, ако парковата собственост е публично-общинска, значи всичко е в ръцете на общинския съвет, вероятно опасявайки се от нецелесъобразни действия от страна на общината. Ако е само един вид собственост, механизмът (за промени - б.р.) става по-прост, каза тя.

Нито едно решение не е в публична полза, при публично-общинска собственост общинарите са задължени да не се оправдават, отговори архитект Димитров.

Воеводата Контрера не иска да се бърза с ремонта на Борисовата градина

Воеводата Контрера не иска да се бърза с ремонта на Борисовата градина

За да не стане като с "Графа"

"Правителството да изиска специален бюджет за проектиране, териториално обезпечаване, изнасяне на несвойствените проекти (спортните - б.р.) да се реконструират части от главните градски булеварди и да се съединят разкъсаните паркови територии, да се включат и съседни периферни паркови територии - "София Ленд", кортовете на Малееви и други строежи", каза Димитров.

Според архитект Димитров над 10 000 дка от общия план на София са посочени като паркове. При предишния план нормативът за задължителна зеленина е бил определен минимум 25 кв.м на жител на София, каза Димитров. Сега е около 3,5 кв.м, а за столичния кв. "Люлин" зелената площ е 0.75 кв.м - това е европейския стандарт щастливи кокошки, иронизира Димитров.

Нов стадион в Борисовата градина няма да има според арх. Здравков

Нов стадион в Борисовата градина няма да има според арх. Здравков

До момента не е внесен никакъв проект

Той настоява да има ново задание за Борисовата градина, в което основната роля да изпълняват гражданите от цяла София и то да отговаря на три условия. Едното е цялата собственост на територията на парка да стане публична общинска собственост. Условията на тази територия да са за парк с истински спокойни алеи, защитена територия от шума. Сега в парка няма едно тихо местенце, каза той.

Сега има страх да се влезе в парка, опасно е да се пресичат врязаните в парка пътища и ползване за непаркови цели на територии. Това задание да бъде изготвено и в условията на 6 месеца, призова архитект Димитров.

Той припомни, че през 2015 г. общинският съвет приема като идея и препоръката е да се изготви такъв план, по който да не се прави нищо. "Проектантите толкова успешно са се справили със задачата, че не са направили нищо. ПУП е заснемане на съществуващо положение отразено върху влязлата в сила кадастрална карта", заяви архитектът.

По думите му за около 10-15 години паркът е намалял с около 500-600 дка. Преди години Борисовата градина е била около 4000 дка.

Димитров критикува и начина на представяне на плана за Борисовата градина. "В публичното пространство не се говореше за Борисовата като за парк, в който да има вода, да е зелен клин в столицата", каза той.

По думите му хем няма да се строи, хем ще се строи - няма да се строи покритие на националния стадион, но в части от Борисовата ще има строежи.

Той има и екзотична идея. "Емблемата на София да стане не храм-паметникът "Ал. Невски", а градинката на Пътър Дънов - тази емблема на свободата и добрите спомени", каза Димитров.

Според него: "Този, който руши, той прави. В ръцете на сегашния премиер е възможността да извади търговците от храма "Борисова градина" (стадионите), а те да отидат на по-подходящо място", каза архитект Димитров.