Столичният кмет Йорданка Фандъкова също не е съгласна с някои части от плана за Борисавата градина. Това става ясно от неин пост във профила й във фейсбук. Утре предстои представянето и първото обществено обсъждане на проекта. Документът на архитект Ковачев ще бъде представен пред гражданите в УАСГ.

Според столичния кмет обаче се и спекулира с Плана на Борисовата градина.

Фандъкова отрича, че с плана за Борисовата градина се цели сеч и строителство в Борисовата градина. Забележките й били в посока запазване историческия вид на Борисовата градина.

Йорданка Фандъкова описва позициите, които ще защитава при обсъждането и приемането на плана на Борисовата градина:

Не подкрепям предложението на проектанта за изграждане на съществуващото преди десетилетия Климатично училище. Тази зона трябва да е част от зелената система на парка.

Обектите на "Спортна София" и Конната база трябва да бъдат запазени на местата, на които са, а стадион "Юнак" да е във вида, в който го помним.

Стадионите в Борисовата могат да бъдат реновирани, но не и разширявани.

Автокъщата трябва да бъде премахната, за което от миналата година водим дела. На нейно място се предвижда подземен паркинг. Предложението на арх. Ковачев там да се изгради музей, може да бъде обсъдено, но мнението ми е, че не трябва да се допуска застрояване извън съществуващото.

Къпалнята "Мария Луиза" се запазва и категорично не се допуска допълнително разширяване и застрояване.

Фандъкова все пак се хвали с първия студентски кампус в столичния Студентски град, който е на финала.

Той е на терен от 27 дка, където се обособяват четири от съществуващите общежития - три на Техническия университет и едно на Минно-геоложкия. Предвиден е и паркинг на две нива с 40 места.

"С плана за Студентски град обособихме 10 кампуса и спасихме от застрояване 220 дка. През 2001 г. е приет план, който предвижда застрояване на всичко, което може да се застрои. Най-фрапиращо беше, че за застрояване е отреден дори и дворът на Националната спортна академия. Затова през 2008 г. започнахме изготвянето на нов план, с който спасихме 70-те декара от двора на НСА и общо 220 дка зелени площи", пише Фандъкова.