На първа инстанция Софийският административен съд отмени наредбата на Столична община, с която през лятото беше увеличена цената на билета за градски транспорт, и определи поскъпването като незаконно.

Софийският съд отмени поскъпването на билетчето за градския транспорт

Софийският съд отмени поскъпването на билетчето за градския транспорт

Отмени наредбата на Столична община

Реакцията на областната управа и подопечния й Център за градска мобилност не закъсня. Те заявиха, че ще обжалват решението на следваща инстанция - Върховния административен съд.

Делото беше заведено по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи".

Председателят на управителния съвет на сдружението Николай Димитров обясни за news.bg, че оттук насетне развитието на казуса ще започне от решението на втората инстанция, което ще е и окончателно.

Самият Димитров обаче очаква голяма част от хората, потърпевши вече месеци от цената, да не си потърсят правата и реално да останат без обезщетение.

В случай, че цената отново бъде обявена за незаконна, нещата отиват в ръцете на Общината, която да реши дали и как ще урежда обезщетенията за гражданите, които месеци наред са плащали незаконно по 60% отгоре. Това трябва да стане до 3 месеца след произнасянето на ВАС.

Димитров обаче обясни, че има възможност от местната власт или да не предприемат никакви действия в тази насока, или да заявят категорично, че няма да обезщетяват.

Новата цена срина продажбите на билети за градския транспорт в София

Новата цена срина продажбите на билети за градския транспорт в София

Картите с бройка пътувания също не са толкова популярни вече

В този случай хората ще трябва да си търсят правата в съда. "Платформата", на която могат да стъпят, е Законът за отговорността на държавата и общините. Съвсем няма да е лесно, защото по исковото производство ще се гледат безброй много жалби поотделно. Всеки случай е частен и произнасянето ще е според случая, доказателствата и т.н.

Има възможност, разбира се, и за колективни искове. И тук обаче не липсват спънки, защото става дума за смесени отрасли - в един случай става дума за административно право (за нанесени вреди), а вторият случай е граждански протест.

Въпреки това е много важно да се знае, че битката в съда срещу незаконната цена е съвсем реално да бъде спечелена от мнозинството хора, поясни Димитров, допълвайки, че въпросът е най-малкото принципен и не трябва да се оставя просто така.

"Апелирам към хората да си потърсят правата и да искат обезщетение", заяви шефът на управителния съвет на сдружението. Въпреки това той не е оптимист за количеството искове и смята, че повечето хора ще се откажат да търсят обезщетение.

"В България хората не си търсят правата, свикнали са", констатира масовата практика Димитров. По думите му това означава, че незаконната цена, събирана от милиони пътници в продължение на дълъг период от време, просто ще се окаже чиста печалба за общината и няма да се върне в ръцете на ощетените под формата на обезщетение.

"Решението на съда да отмени повишението на цената на билета в София е правилно и не ме изненадва", заяви общинският съветник от АБВ Тодор Цанев.

По думите му предложението цената на билета да поскъпне до 1,60 лв. е и икономически, и стратегически необосновано.

Според него общината трябва да насърчава колкото се може повече хора да използват градски транспорт. "Което няма как да се случи при тези финансови условия за гражданите", каза Цанев.

Добрата новина е, че все пак Димитров от центъра за законодателни оценки е оптимист за решението на ВАС и очаква цената да бъде върната на предишната си стойност.

В най-лошия времеви сценарий той предвижда решението на съда да се отложи за следващата година. "Зависи на кой състав на съда ще бъде разпределено делото и колко ще е зает. От това зависи за кога ще отложат заседанията", поясни той.

В най-добрия сценарий пък предвижда до края на годината да има решение.

"Винаги съм казвал, че предпочитам бавно, но качествено правосъдие, отколкото бързо, но некачествено", поясни очакването си на развръзката Димитров.

Той не очаква да има адвокатски "трикове" за размотаване, най-малкото защото казусът е "под прожекторите" и се следи от медиите и обществото изкъсо.