Софийският административен съд отмени наредбата на Столична община, с която беше увеличена цената на билета, съобщиха от пресофиса на столичните магистрати.

Решението на съда от днес обаче може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд и от общината заявиха, че ще направят именно това. ВАС ще е последната инстанция и решението ще е окончателно. 

Новата цена срина продажбите на билети за градския транспорт в София

Новата цена срина продажбите на билети за градския транспорт в София

Картите с бройка пътувания също не са толкова популярни вече

Решението на административните магистрати в София е взето от тричленен състав. Те са отменили като незаконосъобразна наредбата за изменение и допълнение на наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на столична община и приложенията към нея, приета на 14 април 2016 г.

Тоест новият текст в нея - от лятото на 2016 г., според който цената на еднократното пътуване в градския транспорт скочи с 60%, е незаконен и не е имало основание да бъде приеман.

Цената на билета поскъпна от 1 лев на 1,60 лв. от 1 юни.

Билетчето в София стана 1,60 лева
Обновена

Билетчето в София стана 1,60 лева

Месечна карта за метро и една линия струва 43 лева

Делото беше образувано по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи".

От общината имат 14-дневен срок да обжалват решението пред Върховния административен съд. Ако и той се произнесе по същия начин, това ще означава, че цената на билета вече няма да бъде 1,60 лв.