Лошата инфраструктура, некачественият ремонт и недобрата организация на движението са причина за почти всяка втора катастрофа в страната. Не снемаме отговорността на водачите, но пътните условия трябва да са съобразени с безопасното шофиране. Това заяви пред news.bg Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Той е един от авторите на анализа на Института, който провери пътните условия след катастрофата край село Горна Студена от 13 септември 2018 г., при която загинаха четирима футболисти от град Павликени.

Според експертизата, пътнотранспортната обстановка в изследвания участък не е съобразена с безопасното шофиране. Знакът "Стоп" не е бил разположен правилно и не е бил в подходящата форма.

АПИ изпреварващо опровергава, че пътят край Горна Студена е опасен

АПИ изпреварващо опровергава, че пътят край Горна Студена е опасен

Кръстовището не е определено като рисково

"Една от причината за настъпване на тежкото ПТП на 13.09.2018 г. е сгрешената организация на движението, грешно поставения знак Стоп с неправилни технически характеристики, липсата на видимост и крайпътни съоръжения и знаци, които са объркали водачите и на двете МПС-та", пише в доклада на Института за пътна безопасност.

Футболисти са четиримата загинали край Горна Студена

Футболисти са четиримата загинали край Горна Студена

Играели за третодивизионния ФК "Павликени"

Според Милчев, и в изследването за катастрофата на 13 септември край Студена, в която загинаха четирима футболисти от Павликени, и анализът на катастрофата край Своге на 25 август показва, че пътните условия не са съобразени с цялостната организация на движението.

По думите на Богдан Милчев, изследването на Института доказва, че условията на кръстовището на главния път Русе- София и третокласия път от Горна Студена, който пресича кръстовището не отговаря на минималните изисквания за безопасна организация на движението.

На самото кръстовище имало повече от 20 пътни знаци. Това е в разрез с изискванията по Наредба 18, приета от 23 юли 2001 г. за сигнализацията по пътищата.

Ключовият знак "Стоп" не отговаря на изискванията не само по светлоотразителност, а и по форма. Той е разположен на 11 м преди кръстовището. Кръстовището, където стана катастрофата, е от няколко острова в триъгълна форма. Там растителността достига до 1,70 м, категоричен е Богдан Милчев.

"Някои пътни знаци не отговарят на изискванията за тяхното поставяне нито на разстояние, височина, светлоотразителност, нито по форма", заяви Милчев.

"Ако шофьорите спазват организацията на движение, е по-голяма вероятност от катастрофа, отколкото, ако карат интуитивно", заяви Милчев.

От Института по пътна безопасност призовават ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да сформира експертен консултативен съвет от НПО и експерти, които да идентифицира и отстрани "черните точки" в пътната инфраструктура. Милчев твърди, че проблемните черни точки по пътищата в страната са десетки хиляди.

Ограничения пречат на движението по пътищата

Ограничения пречат на движението по пътищата

Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден

Запитан дали ще сезират прокуратурата със своите твърдения, представителят на Института аз пътна безопасност отговори: "Анализите ни са публични. Ако АПИ има претенции за некоректност, могат да реагират по съответния начин".