Поетапно спиране на електрозахранването на обекти на ВиК-Шумен започва на 17 май 2023 г. по искане на настоящия доставчик на електроенергия на водоснабдителното дружество - "Кумер" ООД.

Прекъсването на тока ще засегне помпени станции, което означава, че редица клиенти на ВиК-Шумен ще останат без водоподаване заради неплатени задължения на дружеството, съобщиха от "Енерго-про", като обясниха, че крайната мярка се предприема от доставчика на електроенергия за ограничаване на натрупания до момента огромен дълг за консумирана електроенергия.

В съобщението се обяснява, че електроразпределителното дружество "ЕРП Север" от групата "Енерго-про" като лицензиран мрежови доставчик за района е задължено по закон да изпълни искането на доставчика за спиране на тока поради неплащане на сметките и ще се съобрази с това.

Белодробната болница във Варна остава без ток и с дълг от 77 хил. лева към ЕНЕРГО-ПРО

Белодробната болница във Варна остава без ток и с дълг от 77 хил. лева към ЕНЕРГО-ПРО

От ЕНЕРГО-ПРО са определили краен срок 21 ноември 2022 г. за изплащане на задълженията

По предварително изготвен график ще бъде преустановено електрозахранването на помпените станции, които подават вода за следните населени места: Шумен - част от града, основно по-високите части, приблизително една трета от населеното място; Велики Преслав - почти целият град; Нови пазар - част от града, основно по-високите части, приблизително една трета от населеното място; част от населените места в общините Хитрино, Каолиново и Венец.

Ако "Кумер" ООД поиска възстановяване електрозахранването, "ЕРП Север" има готовност незабавно да го направи, като се има предвид, че пускането на тока няма да доведе до моментално възстановяване на водоподаването поради липсата на подобна техническа възможност на помпените съоръжения.

На сайта на ЕРП Север са публикувани уведомления за първоначалните изключвания в посочените райони: 17.05.2023 г. - от 10:00 ч. до 14:00 ч.; 18.05.2023 г. - от 10:00 ч. до 16:00 ч.