Холандските лалета в градинката пред официалния вход на НДК разцъфтяха с логото на Българското председателство точно шест месеца, след като бяха засадени 38 000 цветни луковици.

София посреща европредседателството с нови цветни фигури

София посреща европредседателството с нови цветни фигури

Фигурите са разположени на ключови места в столицата

Цветната градина беше открита по-рано днес със символичния надпис "Растем заедно" (United We Grow) от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, посланика на Нидерландия в България г-жа Беа тен Тъшър и кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Снимка 350137

Източник: flickr / EU2018BG

Мозайката е реализирана по идея на посолството на Нидерландия у нас, което направи и дарението от лалета на Българското председателство. Жестът е и израз на приятелството и подкрепата, която Кралството оказва на България в ролята й за първи път на работата на Съвета на ЕС.

Юнкер: Холандия да каже защо блокира Шенген
Обновена

Юнкер: Холандия да каже защо блокира Шенген

Българите не са корумпирани, смята председателят на ЕК

Цветята бяха засадени със съдействието на Столична община. Автор на дизайна е Ян Хулдемонд, бивш главен дизайнер на световноизвестните и най-големите в света градини Кукенхоф (Keukenhof).

"Това дарение от цветя е само венеца на подкрепата, която Кралството оказва на България във важната й роля на председател на Съвета на ЕС. Най-ценното са опита и признанието, които получаваме от страна, която 12 пъти е била председател на Съвета на ЕС и е един от най-добрите примери за успешно ръководене на работата на Съвета на ЕС", заяви Павлова и благодари на посланика на Холандия у нас.

Снимка 350131

Източник: flickr / EU2018BG

"Тези цветя са за символ за напредъка и успеха на Българското председателство. Всички делегати и гости от моята страна са впечатлени и от работата на председателството, и от вашата столица, включително от красивите ви градини", заяви от своя страна посланикът Беа тен Тъшър.

България доказа, че може да е доверен партньор на ЕС, отчете се Павлова

България доказа, че може да е доверен партньор на ЕС, отчете се Павлова

Най-важното предстои

Ето как изглеждаше проектът за цветната градина пред НДК.

Ето как изглежда градината пред НДК, след като лалетата цъфнаха.