Хотелиери от Балчик, които помагат на украински бежанци, са заявили желание за временна отмяна или редукция на туристическия данък. Те са внесли заявлението си до кмета и общинските съветници на града в община Балчик, съобщи БНР.

Временната отмяна или остъпка да бъде на база на регистрирания брой бежанци, са поискали хотелиерите. 

Малко над 300 украински бежанци у нас са започнали работа

Малко над 300 украински бежанци у нас са започнали работа

60% от бежанците са поискали временна закрила, има недостиг на лични лекари

Основание за искането са големите финансови разходи, които са направили и се налага да правят ежедневно по приема, обслужването и обезпечаването на базовите нужди на изпадналите в беда украински граждани, основно майки с малки деца.

Основната част от тях са пристигнали само с малко личен багаж, дори без вещи от първа необходимост, без никакви средства, нямат почти нищо със себе си. Затова обезпечаването на поне базови условия става отговорност на хотелиерите, се казва в писмото. 

40-те лв. за хотелиерите, настанили бежанци, са достатъчни, убеден Христо Проданов

40-те лв. за хотелиерите, настанили бежанци, са достатъчни, убеден Христо Проданов

Около 20% повече били резервациите в сравнение с миналата година

В него се посочва още, че "Само дневният разход на електрическа енергия за хотел с 60 - 70 стаи е надвишава 2000 лв. на ден през месец март. Разходите ни за храна, вода, заплати, пране на личните им дрехи, транспорт, текущи ремонти, преустройства, преоборудване и дооборудване според новите нужди, за лечения и лекарства, които им осигуряваме и купуваме и за обезпечаване на елементарен социален живот на бежанците в хотела, са изключително големи.".

Те признават, че получават по 40 лв. на ден за бежанец от държавата, но "за получаване на помощта има достатъчно условия и към момента въобще не е гарантирано дали ще можем да я получим, в какъв размер и кога... В момента всички сме по-скоро бежански центрове, отколкото хотели и ще са нужни много усилия и разходи, за да се възстановим след тази вълна от хора в нужда, обясняват хотелиерите.".

Писмото е подписано от управителите на 9 хотела - "Самара", "Лотос", "Хелиос", "Ахилея", "Юпитер", "Гардън Палас", "Наслада" в Балчик и краневските "Аквалайф" и "Ведрен". Бежанците от войната в Украйна в Балчик са близо 2500. 

Здравните осигуровки на бежанците скараха депутатите

Здравните осигуровки на бежанците скараха депутатите

От "дискриминация" до "помощ за деца без родители"

Председателят на общинския съвет Николай Колев каза, че съветниците са запознати с писмото и предстои да решат дали да го разгледат на заседание. На последната сесия на ОбС кметът на общината Николай Ангелов коментира, че в решението, с което се отпускат на хотелиерите 40 лв. за бежанец, влиза и заплащане на туристически данък.