Специализирана полицейска операция стартира от снощи в Самоков.

Акцентът на акцията е върху проверка на пропускателния режим в нощните заведения, лицензите и платените такси за продажба на алкохол и цигари, присъствието на малолетни и непълнолетни, разпространението и употребата на наркотици.

Сформираните мобилни групи проверяват нощни заведения и дискотеки. Огнеборците следят за спазването на противопожарните мерки за безопасност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на операцията са проверени 87 лица, 83 моторни превозни средства. Установени са двама водачи, шофирали след употреба на алкохол - единият бил кмет на местно село.
Дрегерът отчел 1.17 промила алкохол в кръвта му, отнето му е свидетелството за правоуправление на МПС, изпратен е в самоковската болница за химическа експертиза на кръвта му с оглед на образуване на досъдебно производство срещу него.

В районното управление в Самоков са доведени 7 лица, допуснали различни административни нарушения.
Общо са установени 19 административни нарушения, за които са съставени и 19 акта.
И в момента полицейската операция в района продължава.

При проверка на дискотека са констатирани нарушения на разпоредбите на Закона за частната охранителна дейност, за което са съставени констативен протокол и два акта.
Полицаите заварили затворени всички заведения и търговски обекти в "Седми квартал", там обстановката била спокойна.

Обект на проверка бил и кафе-клуб, в който имало бутилки със спиртни напитки - върху тях имало акцизен бандерол със съмнителен вид.
В нито едно от проверените нощни заведения не е установено присъствие на непълнолетни и малолетни след 22.00 часа, както и лица, влезли с огнестрелно оръжие.

Акцията протича под наблюдението на районната прокуратура и в нея са включени сили на Главна дирекция "Охранителна полиция", ОДМВР-София, Зонално жандармерийско управление-София, местното РУ, служители на РУ "ПБС"- Самоков  и представители на ТДНАП - София.

Припомняме, тази нощ вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди за засилено полицейско присъствие в Самоков.