Общинският съвет в Добрич днес прие Декларация за признаване на геноцида над арменците в Османската империя през периода 1915-1922 г., предаде Радио Варна 

Предложението на декларацията е на група съветници от ГЕРБ и Атака.

Като мотив за позицията да бъде признат геноцида, се посочва това, че България е подписала редица документи на ООН, сред които и Конвенцията за преследване и наказване на престъплението "геноцид" от 1948 г.

В приетата Декларация се отправя призив към Народното събрание също да вземе решение за признаване на геноцида над арменците.

Припомняме, на 24 април съветниците в Столичен общински съвет приеха декларация, с която се изразява съпричастност към трагедията на арменския народ, по повод геноцида срещу него по време на гоненията в Османската империя

Декларация за признаване и осъждане на турския геноцид над арменците прие ощинският съвет в Силистра на 17 април.

В същия ден и Общинският съвет в Русе прие Декларация за признаване и осъждане на геноцида, осъществен от Османската империя и младотурското правителство срещу арменци и българи.

В края на февруари идентична декларация прие и Бургас. Това доведе до острата реакция на Одрин, който прекъсна всички отношения с морския град.