Населените места на Черноморието под 2000 жители могат да кандидатстват за изграждане на пречиствателни станции. Това съобщи БНР, цитирайки министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на посещението му в Каварна. Той обясни, че целта е да се осигури чистотата на морската вода.

Министърът подчерта, че качеството на водата по родното Черноморие е много по-добро от 2017 година насам, тъй като през този период са били изградени пречиствателни станции в големите населени места и курортите.

С приетите от началото на тази година нови правила по Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за финансиране могат да кандидатстват и населените места с под 2000 жители, които са в рамките на двукилометровата зона.

Нено Димов кани ЕК да провери проекта за "Калиакра"

Нено Димов кани ЕК да провери проекта за "Калиакра"

Министърът посети Понто-сарматските степи край Каварна

Той се надява, че когато и те се сдобият с пречиствателни станции и канализация, проблемът ще бъде разрешен.

Даваме си сметка, че те през зимата са под 2000, само че през лятото са много над това и от тази гледна точка сме направили това изключение, уточни Димов.

Все още обаче няма нито един подаден проект на малко населено място за изграждане на пречиствателна станция. Екоминистърът се надява, че през тази и следващата година кметовете ще се възползват от предоставената възможност за финансиране.