И в Бургас се канят да забранят носенето на бурки. Предложението все още не е прието. Това евентуално ще стане на заседанието на общинския съвет на 27 май, съобщи Нова телевизия. Докладната записка е внесена от общинския съветник от ВМРО Георги Дракалиев.

"Това е една превантивна мярка, която цели да попречи на разпространението на радикалния ислям, който виждаме, че започна от Пазарджик и пуска навсякъде пипала. Забранява се носенето на всякакъв вид облекло и покривала, които частично или изцяло скриват главата и лицето на човек”, обясни пред медията Дракалиев.

Забраната се касае за обществени места, обекти, където се представят административни услуги, места за отдих, комуникация и култура, както и всички официални учреждения.

Любопитен момент от предложението е вероизповеданията да не могат да използват психотропни или хипнотични вещества.

Има случаи, при които се рекламират лечебни, чудодейни и други средства, чрез които се повлиява върху съзнанието на хората и по този начин те са принуждавани да изпълняват разпорежданията на техните религиозни лидери”, уточни Георги Дракалиев.

Бургас не е Пазарджик и това не е основният проблем на града. Бурките не са облекло, което се среща из улиците на Бургас, освен в някои търговски центрове. Като туристически град има туристи, които ползват подобно облекло. Споделям загрижеността за обществения ред и за проявите на ислямски фундаментализъм, но влизането на град след град в подобна поредица от изменения и забрани не ми се струва логично.

Забраненото понякога става по-сладко и търсено, така че ако нямаме реален проблем, защо да вкарваме такъв текст”, попита общинският съветник от БСП Евгений Мосинов.

Ще подкрепим колегите като превантивна мярка”, обясни от своя страна Димитър Людиев от ГЕРБ.

Ако забраната бъде приета, санкцията ще е от 500 до 5000 лева.

Припомняме, от днес в Пазарджик влиза в сила забраната за носене на бурки. Ограничението не се отнася за частни домове или молитвени храмове, но важи за всички институции и обекти на територията на общината, включително и в случаите на придвижване с пътно превозно средство.  

За спазването на правилата ще следи както полицията, така и общинското предприятие "Паркинги и охрана”. Глобите са 300 лева за първо и 1000 лева за всяко следващо нарушение.