Общо 325 експерти и редови служители в Общината са останали без работа, сред които под 10% са ръководните кадри. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

По думите му политическата чистка на Васил Терзиев е струвала на софиянци около 1,4 млн. лева. Според него с тези пари е имало възможност да се построят поне 30 нови детски площадки.

Георгиев отбеляза, че над 10% са освободените и в районните администрации от кметовете на ПП-ДБ-СС. Общинският съветник подчерта, че ръководният екип, който е освободен е 1% от общия списъчен състав на цялата администрация.

Заместник-кметът по финансите Иван Василев отговори на твърденията на Георги Георгиев. Той посочи, че са платени обезщетения в размер на 728 000 лева. По думите му напусналите служители са общо 128 или 8.9%, като от тях 37 са освободени заради проведени конкурси,. Осем са напуснали заради преместване на друга работа, а 16 са пенсионирани, поясни Василев.

Той отбеляза, че 296 000 лева са за неизползван годишен отпуск от тези служители, които са освободени, 212 000 по закон за пенсиониране, и 137 000 уговорено обезщетение в хипотезата по инициатива на работодателя, или средно на човек сме изплатили 6 856 лева.

20 пък са служителите, които са освободени по клауза с обезщетение от работодателя, или това прави 1.4%, каза още той.

Тройните увеличения на общинските заплати в София ще бъдат премахнати

Тройните увеличения на общинските заплати в София ще бъдат премахнати

Над 720 милиона лв. на община София ще отидат за инвестиции, потвърди Иван Василев