Служител в структурата на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) в Пловдив е свалил номерата на репатрак и е отнел книжката на работник в общинското предприятие (ОП) "Паркиране и репатриране", който вдигнал с "паяка" личния му автомобил заради неправилно спиране. Общината ще обжалва съставения акт, съобщи БНТ.

ДАИ (Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" - б. р.) извършва вътрешна проверка по случая, която трябва да установи дали инспекторът е злоупотребил със служебното си положение.

Колата била вдигната общинския репатриращ автомобил, защото била неправилно паркирана пред ДАИ-Пловдив. "След като минахме с "паяка", констатирахме нарушение на кола, която е спряла пред знак, с който е забранено спирането и паркирането и съответно взехме мерки, за да бъде отстранена от мястото. След което я докарахме колата тука и тръгнахме за друг сигнал", разказва Николай Атанасов от общинското предприятие "Паркиране и репатриране".

Собственикът на вдигнатия автомобил, обаче се оказал служител на ДАИ. Когато видял, че колата я няма, отишъл на наказателния паркинг, за да си плати глобата. "Идват две лица - единият с униформа на ДАИ. Той непрестанно обижда, заплашва нашите служители, също така твърди, че ще се върне и ще - цитирам - ще видите какво ще се случи", посочва Нъшан Деркалестаниан, директор на ОП "Паркиране и репатриране".

Инспекторът се ядосал и залепил фиша с глобата си върху будката на наказателния паркинг. Заедно със свой колега причакал "паяка" и започнала изненадваща проверка. На шофьора на репатрака бил съставен акт и му била отнета книжката, а номерата на репатрака били свалени. "Констатираните нарушения са липса на лиценз за извършване на обществен транспорт, липса на тахограф, на пътен лист и товарителница", обяснява Деркалестаниан.

"Казаха, че задължително трябва да ми вземат книжката, задължително трябва да спрат автомобила. Не работя в момента - нито работя, нито си карам личната кола. Вързаха ми ръцете отвсякъде", посочва от своя страна шофьорът на "паяка" Димитър Стоянов. Той подписал съставения акт с възражения. Такива има и директорът на ОП "Паркиране и репатриране" и затова глобата от ДАИ ще бъде обжалвана.

"Считаме, че всички констатации са неоснователни, тъй като общинско предприятие "Паркиране и репатриране" град Пловдив не извършва търговска дейност. Нашата функция, на общинското предприятие е превенция на извършваните административни нарушения на територията на община Пловдив", коментира Нъшан Деркалестаниан.

Ден след случая инспектор на централното управление на ДАИ в София пристигнал в Пловдив, за да провери действията на инспектора. От "Автомобилна администрация" уточняват, че съставеният акт е заради липсата на лиценз за превози на товари. "Нека да проверим случая, да установим какви видове превози, какво МПС - тогава можем да дадем някакво заключение. Не можем да твърдим че има незаконни превози без да сме установили факти и обстоятелства за извършената проверка", отбелязва Антон Ставрев от "Автомобилна администрация".

Заради това, че към момента разполага с едно превозно средство по-малко и единият шофьор е с отнета книжка, общинското предприятие работи в намален обем.

Разследват версия за умишлен палеж на "паяка" на Казанлък

Разследват версия за умишлен палеж на "паяка" на Казанлък

Той е изгорял на охраняем общински паркинг