Масирана проверка за замърсяване на публични места и паркиране на автомобили в зелени площи проведе Столичният инспекторат.

В акцията са участвали 1000 инспектори и полицаи от 24-те района на столицата.

Екипите са обходили спирките на градския транспорт, по-големите паркове и пространствата около училищата и детски градини.

За дребни отпадъци - хвърлени цигарени фасове, пластмасови чашки и лъжички глобата е 10 лв., а за неправилно паркиране в зелена площ - до 50 лв., припомнят от инспектората.

Днес са порверени и прилежащите площи към големите търговски центрове, по-важните градски булеварди, както и други общодостъпни места за отдих, почивка и преминаване на граждани. Изрично внимание е обърнато на паркираните автомобили в зелени площи.

Такива проверки се извършват всеки ден, а оправданието на глобените шофьори е, че са принудени да нарушават правилата, защото няма достатъчно паркоместа в София.

Съгласно Наредбата за поддържане и опазване на чистота и управлението на отпадъците, нарушителите подлежат на санкция в размер от 150 до 500 лв. в качеството си на физически лица. За юридическите лица санкцията е от 700 до 2000 лева.