40 души излязоха на протест пред сградата на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в София с едно основно искане - увеличение на заплатите с 60% със задна дата от 1 януари. Мотивите на протестиращите за по-добро възнаграждение са голямата инфлация, а и многократно увеличилата им се работа. От месец КЗП станаха много актуални, след обявените от правителството мерки за борба с инфлацията под формата на проверки в търговските обекти.

От Синдиката на административните служители "Подкрепа" посочват, че чистото средно възнаграждение на служителите в КЗП е 900 лева. Искането е то да се повиши с около 500 лева. От синдиката са категорични, че стачката ще продължи, докато исканията им не бъдат чути. Служителите на КЗП са готови да преустановят работата на контролния орган, както и проверките, които извършват в магазините за високите цени на храните и инфлацията.

Заплащането в КЗП варира спрямо длъжностите, но средната брутна заплата е около 1000 лева. В същото време обемът на работа в Комисията се е увеличил многократно заради огромната инфлация, спекулата и повишението цените на всички стоки и услуги, изтъкват от КТ "Подкрепа". Заплатите на служителите не са увеличавани от 2020 г.

Служителите на КЗП издигнаха транспаранти и плакати с надписи: "И за нас има инфлация", "Няма да мълчим повече", "Държавен служител не е мръсна дума", "Инфлацията е бич и за нашите семейства" и др.

Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа", обясни пред News.bg, че най-вероятно ръководството на КЗП си дава сметка, че не може да мотивира служителите си с толкова ниски възнаграждения под 1 000 лева нетни работни заплати. Атанасова обаче силно се надява да убедят Министерство на финансите и Министерски съвет, че служителите на КЗП все пак са хора, които изпълняват работа на терен, натоварени са с много отговорна задача и трябва да се работи в посока увеличаване техните заплати.

Тя посочи още, че има законова процедура за стачните действия и в случай, че исканията на служителите на КЗП не бъдат удовлетворени, могат да бъдат обявени безсрочни ефективни стачни действия и те да преустановят напълно работа. В момента има над 100 подписа, събрани от работници и служители от цялата страна, което означава, че около 60% от всички служители са готови на ефективни стачни действия, подчерта Атанасова.

Служителите на КЗП излизат на стачка за 60% по-високи заплати

Служителите на КЗП излизат на стачка за 60% по-високи заплати

Увеличението да влезе в сила от 1 януари 2023 г., настояват още от Комисията за защита на потребителите