Инспекцията по труда е готова да помогне на работниците от машиностроителното предприятие "Ремотекс - М" в Раднево да прекратят договорите си.

Вчера работниците излязоха на протест заради неизплатени от месеци заплати. Те изразиха притеснение, че не могат да прекратят трудовите си договори поради липса на управители и на длъжностни лица в дружеството.

По тази причина от ИА ГИТ съобщават, че са готови да прекратят договорите им служебно. Те посочват, че възможността за служебно прекратяване е регламентирана в Кодекса на труда през 2010 г. Тогава от Агенцията сигнализираха Министерството на труда и социалната политика за зачестилите случаи на работодатели, които не могат да бъдат открити, както и за невъзможността да бъдат прекратени договорите на техните работници поради пропуск в закона. По тази причина от социалното министерство предприеха мерки за въпросната законодателна промяна, така че в момента Инспекцията по труда има възможност да помогне на работниците на "Ремотекс-М".

Инспекцията по труда уверява, че ще продължи да изпълнява задълженията си и по отношение на делото за обявяване на дружеството в несъстоятелност. За да стартира то, ИА ГИТ е заплатила необходимите такси, включително за изготвянето на съдебносчетоводната експертиза.

Работници от фабрика в Раднево протестират заради неизплатени заплати

Работници от фабрика в Раднево протестират заради неизплатени заплати

Гръцкият собственик обаче е неоткриваем

От Агенцията посочват, че първото заседание е било отложено веднъж поради нередовно призовани представители на дружеството и втори път поради заличаването на управителите му от Търговския регистър и невписан нов управител.

До момента Инспекцията по труда е подала 67 броя искови молби. По 56 от тях вече са постановени съдебни решения, които дават възможност на служителите да потърсят обезщетенията си от Фонда за гарантираните вземания. В несъстоятелност са обявени 39 дружества, а девет са с открито производство по несъстоятелност. Четири молби са били отхвърлени заради изплатени изцяло възнаграждения, една е оттеглена от ИА ГИТ след представени доказателства за изплатени възнаграждения и две са отхвърлени, тъй като съдът е приел, че работодателят има достатъчно активи да се разплати с работниците си.

Припомняме, вчера десетки работници от "Ремотекс - М" излязоха на протест. На всички тях гръцкият собственик на фирмата дължи най-малко три заплати от 2019 г. Според закона вземанията на хората са гарантирани, но само ако предприятието бъде обявено в несъстоятелност.

Гръцкият гражданин, който в момента стопанисва фабриката, е неоткриваем.

Грък е новият собственик на "Ремотекс"

Грък е новият собственик на "Ремотекс"

Закупил компанията, която е собственик на предприятието, за 500 хил. лева