Министерството на извънредните ситуации отправи молба към Европейския съюз и НАТО за оказване на помощ във връзка с пожарната обстановка в Национален парк „Рила".

Тя е в отговор на постъпило искане от Кризисния щаб в Благоевград.

По думите на директора на Националната пожарна  служба главен комисар Николай Николов, все още не може да се прогнозира кога ще бъде потушен пожарът.

„Един такъв пожар се гаси с дни и след това се наблюдава със седмици, за да не се възобнови. За съжаление високопланинските пожари най-малкия полъх на ветрец може да предизвикат неприятни изненади." - поясни главен комисар Николов.

Съгласно международните процедури искането за помощ е изпратено до Центъра за мониторинг и информация към дирекция "Гражданска защита" на Европейската комисия и Евроатлантическия център за координация и реагиране при бедствия на НАТО.

Искането за помощ е изпратено чрез Информационно-аналитичния център на Министерството на извънредните ситуации.

Очакваме официално потвърждение от страните членки на ЕС и на НАТО, за възможностите им за оказване на помощ при овладяване на пожара в Рила.

През нощта огънят в Рила се е разраснал и вече е обхванал площ от над 1 300 дка.

Той е тръгнал в Северозападна посока, съобщи БНР.

Очаква се в потушаването на пожара да се включат три специализирани вертолета, които ще пристигнат от страна членка на ЕС до обяд, тъй като България не разполага с подобна техника.

Франция изпраща самолети за гасене на пожара
Още...

Най-вероятно те ще дойдат от авиобазата на гръцката противопожарна служба в Солун.

Все още се обсъжда от къде ще пълни резервоарите си летателната техника - дали от язовир Калин или от водоем близо до Благоевград.

През цялата нощ продължиха действията по ликвидирането на огнената стихия в Национален парк "Рила". На място работиха без прекъсване 40 огнеборци с четири пожарни автомобила, съобщават от пресцентъра на МВР.

Рано тази сутринта 60 огнеборци са успели да атакуват пожара на 2200 м. надморска височина. На място се съсредоточават сили и средства от градовете Благоевград, Ихтиман, Самоков, Дупница и Петрич.

На практика пожарът е овладян от север, изток и юг. Проблемен остава западният фланг, където са разположени и основната част от силите включени в борбата с огъня.

Днес в гасителните действия ще се включат около 290 човека, в това число 80 огнеборци, 25 жандармеристи от София, 30 гранични полицаи от Кюстендил, 20 полицейски служители, 35 служители на Национален парк "Рила", Басейнова дирекция и Държавна агенция по горите, 18 огнеборци и служители от Национален парк "Рилски манастир", 10 служители на Горско стопанство, 34 служители на Гражданска защита, 35 военнослужещи от поделение 26400.

На място са разположени 8 пожарни автомобила. От вчера вечерта в помощ на огнеборците се включи и 25-тонна верижна машина. Действията по потушаването на огнената стихия се ръководят пряко от главен комисар Николай Николов.

Тази сутрин за Аризманица са заминали допълнително 7 булдозера, с чиято помощ 250-те пожарникари ще се опитат да спрат подземното торфено горене в периферията на пожара. мобилизирани са и десетина камиони-водоноски, които ще доставят вода за противопожарните автомобили.

Три спасителни групи на Министерството на извънредните ситуации от Благоевград, Пловдив и София участват в гасеното на пожарав НП "Рила", съобщават от пресцентъра на министерството.

В 6.00 часа тази сутрин спасителите от МИС преминаха на инструктаж, на който получиха конкретни задачи за работата си в района на пожара.

Екипите са оборудвани с резачки и ще прокарват просеки за пресичане пътя на огъня в определените от Кризисния щаб участъци.

Модулно формирование на Българската армия също се включи днес в потушаването на пожара в Национален парк Рила. Старши на формированието от под. 26 400 - Благоевград, в състав от 48 военнослужещи, е майор Истилиан Иванов Дуков.

С 6 бр. бойна техника днес военнослужещите участват в гасенето на пожара в района на с. Бистрица, област Благоевград.

За да подпомогне действията на Гражданска защита при потушаване на пожара, вчера се включи и дежурен вертолет за аварийно-спасително осигуряване „Кугър" от авиобазата на ВВС в Крумово. С него бяха транспортирани от Пловдив до с. Бистрица 10 служителя на Гражданска защита, за да направят просека в труднодостъпната планинска местност.