Пострадалите при инцидента в Хитрино трябва да връщат пари за дограма, съобщиха от Нова телевизия.

Две години след трагедията избухна нов скандал по случая с шуменското село.

Кметът на общината Нуридин Исмаил поискал пострадалите жители да връщат пари за извършените ремонти. Причината били различните решения, които взели отделни комисии към общината. Така се оказало, че първо на полуразрушените къщи била сложена нова дограма, а по-късно къщите били съборени, за да се построят нови.

По тази причина кметът е поставил ултиматум на жителите - парите или дограмата.

22 нови къщи за пострадалите от Хитрино

22 нови къщи за пострадалите от Хитрино

Днес те получиха ключовете за новите си домове

Един от пострадалите трябва или да върне дограмата, или да плати 3 406 лева, въпреки че никога не е бил уведомяван, че е длъжен да съхранява дограмата, свалена преди повече от година. Друг от хората, поставени в патовата ситуация, е Турхан Хасан. Той трябва или да предостави 11 квадрата дограма, или да плати 3400 лева до следващата седмица.

Мъжът обяснява, че са го осведомили единствено, че трябва да напусне къщата си. Той дори не е бил на мястото, когато са съборили дома му.

Идентичен е случаят и с Айнур Сали. Тя също изнесла покъщнината си и временно се преместила в съседното село, а когато се върнала в Хитрино, видяла вече съборената сграда.

"Питах майсторите къде остана дограмата. Те казаха: Никой нямаше и ние я хвърлихме", обяснява жената.

Манолова сезира прокуратурата за парите на Хитрино
Обновена

Манолова сезира прокуратурата за парите на Хитрино

Омбудсманът иска проверка как са изхарчени парите за село Хитрино

Йонка Делева също дължи дограма или пари от старата си къща. На нея обаче се обадили от общината, за да й кажат, че сменените прозорци и врати трябва да се приберат. С това се заел синът й. Той намерил друга фирма, откъдето дошли работници и свалили дограмата. Йонка и синът й им казали да я сложат под сайванта, но по-късно се оказало, че я няма там.

По думи на кмета става въпрос за четири подобни случая, а общата сума е около 8 хиляди лева. Той смята, че администрацията е допуснала грешка, като не е уведомила собствениците да запазят дограмата.

Според Исмаил обаче те също би трябвало да са заинтересовани от опазването й, защото впоследствие се е оказало, че става въпрос за двойно финансиране.

Парите за Хитрино раздадени справедливо

Парите за Хитрино раздадени справедливо

Кметът на Хитрино убеден, че никъде на са дадени по-малко пари

"Ние искаме или сумата, или дограмата да се възстанови, защото това е виждането и на фонд "Социална закрила", обяснява той.

Припомняме, през септември омбудсманът Мая Манолова внесе искане в прокуратурата за проверка на изразходените публични пари, предоставени за пострадалото население на село Хитрино. Според нея е липсвала публичност и прозрачност при изразходване на парите за строително-монтажните дейности за възстановяване на сградите.

През ноември стана ясно, че причината за взрива, разрушил множество къщи и изпочупил дограми, е била печка на твърдо гориво.

Печка предизвикала взрива в Хитрино със 7 загинали и заличени цели улици

Печка предизвикала взрива в Хитрино със 7 загинали и заличени цели улици

Защитата не приема тази експертиза