След гласуване на единственото предложение за председател на Общинския съвет в Стара Загора, с 35 редовни гласа "за" е избран адвокат Таньо Брайков. Той заема мястото на Емил Христов, който е народен представител от 27-и Старозагорски избирателен район.

Процедурата по избора е тайно гласуване, 49 плика са пуснати в урната, а недействителните бюлетини са 8. Таньо Брайков е общински съветник първи мандат и досега е председател на Постоянната комисия по законност и обществен ред.

Двама нови общински съветници в Стара Загора също полагат клетва днес, това са Гочо Карагьозов и Светлана Иванова. Разместването в местния парламент се дължи на двамата избрани народни представители от Групата на ГЕРБ Емил Христов и Радостин Танев.

В същото време левицата иска списък с имената на собствениците на имоти в парк/квартал "Бедечка" да бъде публикуван преди да се проведе референдум за бъдещето на територията, съобщава БНР. Искането е представено от Бойчо Биволарски от групата на БСП, по време на сесията на Общинския съвет в Стара Загора.

Защитниците на парк "Бедечка" опънаха палатки пред общината в Стара Загора

Защитниците на парк "Бедечка" опънаха палатки пред общината в Стара Загора

Призоваха всички съпричастни да спят с тях под звездите

Биволарски критикува временната комисия, че тази информация я няма в доклада й с варианти за бъдещето на "Бедечка", който трябва да бъде представен на заседанието.

Липсва информация за истинските собственици и техните наследници, като не е ясно и колко са новите собственици, закупили от наследниците парцели.

Няма информация дали сред тях има бивши кметове, общински съветници, областни управители, депутати и министри, коментира Биволарски, настоявайки кметът да оповести преди общественото допитване тази информация. Уточнява и че самият той ще гласува за провеждането на референдум.

"За нас никога не е било проблем да извадим тази информация, нека да се направи. Да се оповестят имената всички, придобили собственост на тази територия от 2003 и 2017 г. Като общинско ръководство не се притесняваме да се разнищи казусът докрай", коментира кмета Живко Тодоров.