Общо 28 бягства за 2008 година имат шестте деца от Дома за деца "Ал.Г.Коджакафалията" - Бургас, обявени вчера за издирване.

Това уточниха от ОД МВР Бургас, съобщавайки имената им:
Върбан Станков Георгиев, 15 годишен, Ангел Анков Гьодженов, 14 годишен, Любо Йорданов Стоянов, 15 годишен, Мирияна Златанова Козарова, 15 годишна, Димитрина Мариянова Тодорова, 14 годишна и Атанас Зорков Янков, 14 годишен.

Сред тях „рекордьор" по бягства е 15-годишният Ангел със 7 бягства за настоящата година.

По информация на полицията последните трима от тях се намират на територията на Бургас - град, като Мирияна Козарова е върната в Дома на 19.11.т.г. и отново е избягала, Димитрина Мариянова е върната в Дома от полицейските служители на 08.10.т.г. и отново е избягала, Атанас Зорков е върнат в Дома на 04.09.т.г., като броени часове по-късно отново напуска самоволно.

Вероятно Атанас пребивава на територията на км. "Победа" в близка семейна среда, занимавайки се с просия.

Припомняме, домът за деца в Бургас привлече вниманието след скандала с филма "Баклава", заради който държавните институции влязоха в спор, който точно носи отговорност за контрола над децата. След първите сигнали, периодично от "Ал.Г.Коджакафалията" идват съобщения за инциденти

Според процедурата след установяване липсата на дете от Специализирана институция - след получаване на сигнала в полицията, подрастващия по Инструкция се обявява незабавно за общодържавно издирване, като паралелно стартират проверки, с цел установяване местонахождението му, както и беседи с неговото обкръжение - приятелски кръг, педагогически колектив, възпитатели, роднини и др.

Уточнява се, че издирването на малолетно или непълнолетно лице задължително е общодържавно и стартира от момента на получаване на писмения сигнал, за разлика от обявяване издирването на пълнолетно лице, което първо се обявява за местно издирване, а в последствие ако няма положителен резултат, се обявява и за общодържавно.

Инспекторът Детска педагогическа стая, обслужващ Дома от Първо Районно управление на МВР - Бургас, е изпратил предложение до Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, за разглеждане на възпитателни дела по повод бягствата на горепосочените подрастващи.

По Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни могат да се налагат следните възпитателни мерки: "надзор от обществен възпитател" и "предложение до съда за настаняване в Социално-педагогически интернат и при по-тежки криминални прояви и във Възпитателно училище-интернат".

Уточнява се,че при насрочване на дело подрастващия трябва лично да присъства, като ако не бъде открит, делото се отлага.
По този начин нещата се разсрочват във времето и до конкретни мерки не се стига.

Във връзка с постоянните бягства на групата предстои среща на Училищното настоятелство към Дома и Секретаря на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, с цел детайлизиране на възможностите за преместване на "бегълците" в друга Специализирана институция.