Трагично е положението с Водноелектрическите централи, заяви пред БНР инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Той алармира, че изграждането на каскада от ВЕЦ-ове по река Искър крие огромни рискове от наводнения.

Фандъкова нареди да следят нивата на реките и общинските язовири

Фандъкова нареди да следят нивата на реките и общинските язовири

Засега всичко е наред

Когато има маловодие, а това се случва винаги лятото и зимно време, под баражите на такива ВЕЦ-ове, на практика реките са сухи при деривационни ВЕЦ-ове. Това е първият сериозен проблем , а не че е малко вода. Малко вода се изпуска в 20-30 процента от случаите. В масовия случай вода изобщо няма.

Вторият проблем, който оказва сериозно влияние върху биоразнообразието по реките, дори и да има вода, e че в не повече от 5 процента от новоизградените рибни проходи изобщо може да мине риба. Положението е дори при коректните собственици на ВЕЦ-ове, които са около 5-10%.

Направили сме сайт за наблюдение на ВЕЦ-овете и качваме клипове и снимки, а на другия ден изпращаме доклади до всички басейнови дирекции, Министерството на околната среда и водите. Досега няма абсолютно никаква промяна в положителната посока - контрол по тези въпроси.

Това води до множество пресъхнали речни корита в цялата страна, заяви Куманов. В масовия случай при деривационни ВЕЦ-ове участъкът между водохващането и сградата с турбините в някои случаи е 5-7 километра, може и по-малко, но 5 километра е едно средно разстояние. Този участък от реката е сух.

Куманов е категоричен, че водата е обществен ресурс и неизпускането на определените в закона количества е кражба с цел печалба от продажба на ток.

3 000 лева глоба наложиха от "Басейнова дирекция"-Благоевград миналата година за 5 километра напълно пресушена река, заяви Куманов. Той напомни, че в същия период от Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" глобиха бабичка, която ловеше риба с мрежи в река Вит с 6 000 лева. Какво може тя да нанесе с бракониерското си средство и какво се случа при 5 километра пресушена река, запита Куманов.

Любомир Костадинов от Световния фонда за дивата природа (WWF) - България коментира, че хидротехническите съоръжения крият потенциални рискове в периодите на снеготопене.

ДАМТН обучава общинари да наблюдават язовирите

ДАМТН обучава общинари да наблюдават язовирите

Уговарят ВУЗ-овете да разкрият места и за хидроинженери

Липсата на добра синхронизация между обектите по поречието на една река може да доведе до аварии. Например, че ВЕЦ, разположен ниско по течението, може да не е подготвен за голямото количество вода, което ВЕЦ-ът разположен над него, изпуска. Има и примери с разрушена инфраструктура, заяви Костадинов. Според него, рибните проходи само минимизират щетите от ВЕЦ-овете.