От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще обучат представители на общините. Целта е превенция на риска при експлоатацията на общо 4198 водни басейна, които са собственост на общините. От Агенцията са започнали разговори с някои висши училища за разкриване на специалност за хидроинженери.
Това стана ясно днес на среща с Националното сдружение на общините (НСОРБ), инициирана от министъра на икономиката Теодор Седларски.

Припомняме, малко по-рано председателят на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова обяви, че общините нямат пари за ремонт на язовирите.

Общините нямат пари за ремонт на язовирите, обяви Гинка Чавдарова

Общините нямат пари за ремонт на язовирите, обяви Гинка Чавдарова

50 на сто от рисковите язовири са собственост на общините

"Инициираме тази среща, за да обсъдим кои са основните проблеми на общините и да набележим мерки за бързото им решаване", каза в началото на срещата заместник-министър Лъчезар Борисов.

Към днешна дата около 90% от всички язовири на територията на страната са общинска собственост. Важно е да се набележат координирани действия, за да не се допускат инциденти, отбеляза той.

"Имате пълната подкрепа на министерството и на държавната агенция като нашата цел е да ви подпомагаме много по-активно и в оперативен порядък да обсъждаме и решаваме проблемите, които срещате", допълни Лъчезар Борисов.

Стартира работа и по класифициране на язовирите според големината им, както и според риска, който евентуално биха носили за населението, инфраструктурата и стопанските субекти.

Над 200 рискови язовира в страната

Над 200 рискови язовира в страната

Много зле са на около 30 от тях

По време на срещата бе представен анализ на добрите чуждестранни практики при управлението на язовири. В него ясно са разграничени критериите за определяне на един воден басейн като язовир, като се вземат предвид всички негови характеристики - от големината му до потенциалния риск за човешкото здраве и за материални щети, които може да предизвика.

Три язовира в Старозагорско са в аварийно състояние

Три язовира в Старозагорско са в аварийно състояние

Под специален контрол е язовир „Копринка“

Предварителните оценки на ДАМТН са, че ако тези критерии залегнат в нормативната уредба, броят на водните басейни, за които в момента отговаря държавната агенция, ще намалеят с около 2 000 броя (към днешна дата те са повече от 5 100). Същевременно това ще освободи административен капацитет за много по-засилен контрол на другите язовири на територията на страната.

"Тези изменения са много важни за общините и ние също сме готови да ги подкрепим", каза изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. По думите ѝ това ще реши много от проблемите на общините, защото към момента те трябва да отговарят на едни и същи изисквания за всички водоеми, които стопанисват, а това често е невъзможно.

Ремонтират 150 язовира

Ремонтират 150 язовира

От началото на годината са проверени 1 738 язовира

Общините изпитват сериозно затруднение и за назначаване на оператор на всеки язовир, каквото в момента е изискването в закона. От Агенцията за метрологичен надзор вече разговарят с няколко висши учебни заведения за разкриване на хидроинженерни специалности. "Това ще реши много от проблемите в сектора и ще повиши качеството на експлоатацията на язовирите", категорични са от държавата агенция.

Големите язовири са пълни наполовина

Големите язовири са пълни наполовина

Най-голям е обемът за питейно и битово снабдяване

Общините са сред основните собственици на язовири в България, като управляват общо 4198 водни басейна. Те имат ангажимент да следят за безопасната им експлоатация. В тази връзка бе акцентирано, че вече са изпратени писма до всички тях за повишаване на вниманието и следене на нивото на водните басейни през следващите месеци, с оглед започващото снеготопене.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за целево финансиране за подобряване състоянието на язовирите. Предстои да се направи общ анализ и координирани действия между местната и изпълнителната власт в тази посока.

Припомняме, че след законови промени в началото на 2016 г. бяха вменени на Метрологичната агенция контролни функции за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние. Агенцията трябва да осигурява и безопасната експлоатация на съоръженията, както и да изпълнява дейности по незабавно извеждане от експлоатация на язовирни стени и/или съоръженията в предаварийно състояние.

Извеждането от експлоатация става или до възстановяване на технологичната и конструктивната сигурност или до ликвидация на такива язовирни стени и/или съоръжения.

ДАМТН даде на прокуратурата резултатите от проверките на язовирите

ДАМТН даде на прокуратурата резултатите от проверките на язовирите

Издадени са хиляди предписания

В агенцията действа и специализирана Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях". За първата година от нейната дейност, инспекторите са проверили над 5 хил. язовира, а направените предписания са повече от 4 хил. С подобряването на метрологичната обстановка ще продължат и масираните проверки на контролните органи на ДАМТН, за да се проследи как се изпълняват направените предписания.

Прокуратурата констатира, че никой не се грижи за язовирите

Прокуратурата констатира, че никой не се грижи за язовирите

90% от обектите, проверени като потенциално опасни, са били такива и през есента на 2014 г.

Срещата с общините бе ръководена от заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов. В нея участваха изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова и представители на общините Мизия, Хасково, Кърджали и Карнобат, на Министерството на околната среда и водите, заместник-председателите на ДАМТН Маргарита Юлиянова и Валтер Василев, главният ѝ секретар Валентин Чиликов и др.