Общините не разполагат с пари, за да изпълнят евентуални предписания за язовирите. Ако след предстоящите проверки на общинските язовири се стигне до изисквания за по-сериозни ремонти на язовирни стени и преливници, кметствата нямат средства.

Това каза пред БНР председателят на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова в коментар за средствата за профилактика на общинските язовири.

Над 200 рискови язовира в страната

Над 200 рискови язовира в страната

Много зле са на около 30 от тях

50 на сто от рисковите язовири са собственост на общините. Припомняме, преди 3 дни директорът на главна дирекция "Язовири" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Йордан Кюмюрджиев обяви, че малко повече от 200 са рисковите язовири в страната преди очакваното обилно снеготопене.

Общините изпитват недостиг от квалифицирани хидромелиоративни експерти, подчерта Гинка Чавдарова. Планира се експресното провеждане на две регионални обучения - за Северна и Южна България за всички общински експерти, които не са тесни специалисти по язовирите, за да бъде участието им в предстоящите проверки на язовирите по-ефективно.

Наблюдаващите и контролиращи институции, които отправят предписания, са твърде много, обясни още Чавдарова. Лошото е, че ние, затрупани от многобройните предписания и по по-малки и по-малко рискови и язовири с належащи мерки, понякога трудно се ориентираме в степента на важност и приоритетност, каза тя.

Почистването на коритата на реките също е неотложен ангажимент на общините. Той е извън инспекцията на язовирните стени. Това ще се случи въпреки ограничените бюджетни средства, увери Гинка Чавдарова.