Нов затвор и обучителен център за кадри, които да работят в системата на ГД "Изпълнение на наказанията", ще бъде изграден в дупнишкото село Самораново, предаде БНТ

В момента в общежитието в селото, което функционира от 2003 г., са настанени около 130 души.

Предвижда се в новия комплекс присъди да изтърпяват около 400 души, като в килия ще бъдат настанявани по двама лишени от свобода. По този начин останалите пенитенциарни заведения в страната ще бъдат разтоварени и ще се изпълнят европейските изисквания за добри битови условия и жилищна площ.

Проектът, който ще струва около 35 млн. лева, ще бъде разположен на терена на бившите военни поделения в селото - 150 дка. Към тях ще бъдат изградени допълнителни съоръжения за физическа подготовка на курсистите. В центъра ще се подготвят кадри по охрана на затворите и специалисти в системата за изтърпяване на наказанията. Идеята е с изграждането на новия комплекс да се повиши степента на квалификация на служителите, които работят в системата - около 150 души ще имат възможност да практикуват в новия затвор.

Част от хората в населеното място обаче са притеснени.

От Министерството на правосъдието ги успокояват, че няма основание за това, тъй като до момента не е имало проблеми между затворниците и местното население. Изграждането на новия център дори щяло ще доведе до разкриване на нови работни места за жителите на Самораново.

Въпреки уверенията на ведомството обаче местните са готови да организират подписка срещу бъдещия затвор.