Нови 25 вятърни генератори се изграждат край Каварна от австрийското дружество EVN Naturkraft - дъщерно дружество на EVN, занимаващо се с производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници. Проектът бе представен пред журналисти от екипа на дружеството, съобщи БНР.

Инвестицията е на стойност 95 млн. евро, каза вицепрезидентът на "ЕВН България" Калина Трифонова.

Компанията е купила правата върху проекта през май тази година, очаква се той да бъде завършен до септември и да бъде лицензиран и пуснат в експлоатация до средата на 2010 г.

Енергията от "Вятърен парк Каварна" ще бъде прехвърляна към мрежата на НЕК на 110 киловолта чрез отделна подстанция, която ЕВН ще построи, посочи Трифонова. Паркът ще произвежда около 140 000 мегавата електрическа енергия годишно, което е годишното потребление на 40 000 домакинства, съобщиха от компанията.

В проекта за вятърен парк е заложена 15-годишна възвръщаемост на инвестицията, посочиха от дружеството. Вятърната енергия се изкупува на преференциални цени, определяни всяка година от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.