Къщи в столичния квартал "Люлин" започнаха да поддават заради неукрепен изкоп, предаде бТВ.

Жители на квартала се притесняват, че къщите им ще бъдат повлечени от свлачище заради строеж на метри от имотите им.

Строежът на новата сграда започнал в началото на месеца. На някои от къщите в съседство вече са нанесени щети, след като едва преди дни изкопът бил укрепен с подпори.

Стоян Стефанов е един от собствениците на къщите до строежа. Той разказва, че цялото му място се свлякло един метър навътре в канавката, а свлачището съборило оградата и мивката в двора му, както и 60-годишно дърво.

По думи на друг от потърпевшите цялата му къща започнала да се тресе, когато започнали изкопните дейности. Мъжът се опитал да обясни на собственика и строителя, че постройката му ще падне. Те обаче му заявили, че имат разрешение за строеж, а задължението да укрепи основите на дома си, са негови.

Трети съсед допълва, че още на следващия ден по къщата му се появили пукнатини и той отишъл в община "Люлин" да подаде жалба.

Къща "изникна" над дере в благоевградското село Дебрен

Къща "изникна" над дере в благоевградското село Дебрен

Околните къщи неведнъж са наводнявани

След като застрахователите дошли на място, било установено, че вредите по имота били причинени от строежа. Още в деня на подаването на жалбата архитектите, които работили по преписката, съставили необходимите актове.

След огледа в петък състоянието на изкопа вече е друго.

Собственикът на терена, върху който се строи, обеща, че ако се докаже, че именно строежът е нанесъл щетите, ще компенсира съседите си.

По думите му изкопът е стоял неукрепен цял месец заради "организационни неща".

Инвеститорът на проекта Захари Лилянов обясни, че до неприятната ситуация се стигнало заради лошите метеорологични условия и снабдяването с материали. Той увери, че са взети необходимите мерки и всичко по проект е изпълнено в максималните срокове.