Столична община разполага с 238 млн. лв. европейско целево финансиране за модернизация на градската си среда.

Въпросните пари са за проекти, свързани с градска среда, градски транспорт, образователна, културна и социална инфраструктура. Общо средствата са 280 млн. лв. със собствен принос за цялостно финансиране по инвестиционната програма.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и кметът на София Йорданка Фандъкова подписаха Споразумение за реализация на одобрената инвестиционна програма на Столична община по ОП „Региони в растеж”.

Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че това е най-голямото споразумение за директно финансиране на най-големия бенефициент, който безспорно е Столична Община, която е и междинно звено, заедно с останалите 39 големи общини по оперативната програма.

Започна строежът за метростанцията до Малък градски театър

Започна строежът за метростанцията до Малък градски театър

Перонът ще е дълъг 113 м

От следващия програмен период – София ще бъде самостоятелен обект на развитие и финансиране, а не като част от Югозападния район за планиране по оперативната програма, отбеляза министър Павлова.

Павлова каза още, че София е част от мрежата на големите европейски столици, параметрите и показателите й са абсолютно равни с градове като Прага и Виена. „Столицата ни е прекрасен град и като инфраструктура, и като потенциал, и като заетост”, отбеляза регионалният министър.

Дострояваме Околовръстния път на София с европари от новия бюджет
Обновена

Дострояваме Околовръстния път на София с европари от новия бюджет

Ако изпълним всички условия

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че с подписването на този договор осигуряваме средствата за продължаване положителната промяна на София. Проектите, които са избрани са част от Интегрирания план за градско развитие и за избора на обектите, които да се включат за модернизиране.

Тези около 280 млн., от които 238 млн.лв. безвъзмездно финансиране ще ни позволят да модернизираме училища и детски градини, социални центрове, театри, паркове и разбира се модернизацията на градския транспорт. Ще бъдат модернизирани 26 училища и детски градини в районите Красна поляна, Надежда, Връбница, Илинден.

„С тези проекти освен енергийна ефективност и модернизация на сградите започваме цялостна модернизация на дворовете на училищата и детските градини. Това е първата програма, която включва и дворовете и детските площадки, нещо изключително важно за мен”, заяви столичният кмет.

Относно социалната инфраструктура се предвижда обновяване на Център за временно настаняване, а също така и модернизацията и възстановяването на два парка на територията на Столична община – „Заимов” и „Западен парк”. По думите й със средствата ще започне цялостната модернизация на този изключително красив и голям парк.

На въпрос какво ще се ремонтира в парка „Заимов” кметът на столицата отбеляза, че се предвижда обновяване на настилки, водопровод, канал, изграждане на поливни системи, видеонаблюдение, изграждане на детска площадка, както и автоматизирана тоалетна, озеленяване. Стойността на проекта е 1,8 млн. лв.

„Имаме списък с резервни обекти на стойност 117 млн. лв. Тоест подготвили сме се добре и ще се постараем през 2018 г. да се възползваме от икономии и преразпределение на средства.

Включени са сгради с енергийна ефективност, сред които тези на Областния управител на София.

Като много важна, кметът на София отбеляза реализацията на втората фаза на проекта на Столична община за интегрирания градски транспорт. По думите й първата фаза бе изпълнена – 90% от тролейбусите са нови.

„Втората фаза залагаме на трамвайния релсов транспорт като най-екологичен и достатъчно бърз”, отбеляза кметът на столицата. Предвижда се цялостна реконструкция на трамвайното трасе на бул. „Цар Борис Трети” до Съдебната палата, предвижда се и продължение на зелените трамвайни релси по бул. „Македония”.

Другото трасе, което е заложено е ул. „Каменоделска” в кв. „Орландовци”, в район Сердика. Залагаме закупуването на нови трамваи – 13 нови трамваи и мотриси и продължаване на интелигентната система за управление на трафика – 220 нови електронни табла, създаващи по-голямо удобство.

Първите проекти, които ще се реализират са свързани с модернизацията на училищата и детските градини.

Министър Павлова отбеляза още, че със средства от оперативната програма или 15,3 млн. лв. ще бъдат модернизирани 30 професионални  училища и гимназии, както и 11 висши учебни училища, 15 детски градини.

Сред сградите, които ще бъдат модернизирани са Гимназията по транспорт и енергетика, Гимназията по хранително вкусови технологии, Гимназията по електроника, Гимназията по аудио-видеокомуникации, Стопанската гимназия, Училището по транспорт, Гимназията по текстил.