С близо 20 % повече са спестените вредни вещества и парникови газове от използването на синьо гориво. Данните са за първата половина на 2017 в сравнение със същия период на миналата година.

Газификацията и използването на природен газ, вместо традиционните течни и твърди горива и електроенергия, водят до значително и ефективно намаляване на емисиите на вредни вещества и парникови газове.

Данни на Овергаз сочат, че за първите шест месеца на 2017 година в резултат на осъществявана от компанията газификация е избегнато отделянето в атмосферата на 14 983 тона серни и азотни оксиди, прахови частици, въглероден оксид и летливи органични съединения. Това са вещества, които оказват значително отрицателно въздействие върху човешкото здраве и качеството на атмосферния въздух.

Газификацията на промишлени, обществено-административни и битови потребители е допринесла за намаляване на емисиите на парникови газове. Анализът показва, че през първата половина на 2017 година използването на синьото гориво е допринесло да се избегне емитирането на над 265 000 тона парникови газове.