Мобилната група психолози ще бъде утре в училището в Хитрино, за да окаже подкрепа на учителите от ОУ "Петър Берон". Това увери учителския състав вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева, която бе днес на посещение в пострадалото село.

От понеделник, когато учениците ще са на училище, психолозите ще започнат работа и с тях. Кунева призова учителите да ги насочват към мобилната група на МОН, за да не потискат травмата от инцидента, а да говорят за нея и да я преодолеят.

Психолози работят със съучениците на загиналото момче в Хитрино

Психолози работят със съучениците на загиналото момче в Хитрино

МОН ще отпусне средства за ремонт на училището

Министърът на образованието направи преглед на ремонтните дейности в училището, които продължават и в момента - поставят се нови стъклопакети. Уверението на кмета на селото Ниридин Исмаил е цялото училище да бъде остъклено до края на деня. Утре предстои почистване и започва отопляване на сградите, за да може да започне учебният процес от понеделник.

За нормално функциониране на процеса от МОН е осигурен и допълнителен автобус, тъй като 80% от 232-те ученици в училището са от съседните населени места.

Освен с учителския колектив на училището, Кунева проведе и разговор с кмета на града за нуждите на образованието в общината.

По отношение на обявената допълнителна ваканция Кунева посочи, че основният принцип, от който се ръководи министерството е да бъде предотвратен и минималният риск за децата. Припомняме, предвид епидемиологичната обстановка и метеорологичната прогноза децата получиха два дена допълнителна ваканция и така трябва да бъдат в класните стаи на 9 януари, понеделник.

Ако в понеделник в определени области на страната има все още проблеми, ще се действа локално, посочи министър Кунева.