България затваря границите си за износ на птиче месо и птичи продукти за страните от ЕС заради откритото огнище на Нюкасълска болест или т.нар. "псевдочума" по птичите в кърджалийското село Слънчоглед.

Това съобщи преди началото на правителственото заседание земеделският министър Нихат Кабил, цитиран от БНР.

Той уточни, че страната ни ще предприеме този изпреварващ ход, за да изчака решението на контролните органи на ЕС за регионализация на  карантината и постепенно тя да бъде вдигната в цялата страна.

Междувременно Министерството на земеделието разпространи заповедта на директора на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев за временна забрана износа на живи птици и птичи продукти, непретърпели термична преработка.

Забранява се и износът на разплодни яйца, като забраната се отнася за износ в страните-членки на ЕС и ще важи до вземане на решение за регионализация от ЕК на откритото миналата седмица в с. Слънчоглед огнище на птичи грип.
Забраната за износ на птици и птичи продукти важи за цялата страна, уточняват от МЗГ.

Заповедта е издадена след консултации с Генерална дирекция САНКО Брюксел, за да може  по-късно пълната забрана да бъде вдигната от страната ни и тя да бъде регионализирана само за района на Кърджали.

На 15 август контролните органи на ЕС ще заседават по този въпрос, за да вземат решение за страната ни.

Нихат Кабил обясни, че е разговарял с българските производители на птиче месо и по думите му за периода, в който ще бъде наложена забраната, не може да се очаква драстични последици за износителите на пилешко месо за страните от ЕС.