Повече от 2 километра бракониерски мрежи извадиха при среднощна проверка на язовир Пясъчник инспектори от "Риболовен надзор"-Пловдив.

Акцията е проведена по сигнал, но нарушителите не са заловени. Забраната за улов на риба е от 10 април до 25 май, съобщава БНТ .

Бракониерските мрежи за промишлен риболов били открити в един от големите и не много дълбоки заливи на язовира. От мрежите са спасени 300 шарана със тегло до 10 килограма, които сега са в размножителен период.

Те са пуснати обратно в язовира, а уловената каракуда е дарена на детския дом "Асен Златарев" в Хасково. Язовир Пясъчник е любимо място за бракониерите.

"С тази акция можем да кажем, че определено ние сме ги изненадали, тъй като предполагам, че те въобще не са очаквали при вълнение два бала, някой ще влезе в язовир Пясъчник да вади бракониерски мрежи", разказа д-р Нейчо Анев - началник отдел "Риблоловен надзор"-Пловдив.

До 600 лева е глобата  за стопански риболов и 1 000, че се извършва по време на забраната. Бракониерските мрежи се изземват.

"Не е тайна, че метър дължина от този тип мрежи - виждате те са нови, е около 5-6 лева", уточиоще д-р Анев.

Това е най-успешната акция срещу бракониери на язовир Пясъчник.

Масови проверки по водоемите ще има до 25 май.