При съвместна акция на МВР, ДАНС и прокуратурата в Пловдив бе открито голямо количество радиоактивен метал, съобщава БиТиВи. Операцията е проведена на 19 септември.

Действията по акцията са координирани от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

По първоначална информация намереният метал е америций. Това е изкуствено създаден химичен радиоактивен елемент. Америцият е изотоп, който се съхранява при специални условия заради неговото йонизиращо лъчение.

Очаква се по-късно през деня прокуратурата, МВР и ДАНС да дадат брифинг с подробности за акцията.

Откриха 200 кг живак и други опасни вещества в склад в Перник

Откриха 200 кг живак и други опасни вещества в склад в Перник

Елиминирана е възможността да бъдат извършени действия, застрашаващи живота на жителите на Перник и околната среда

На брифинг на Окръжна прокуратура - Пловдив наблюдаващият прокурор Славена Костова поясни, че са иззети 80 броя радиоактивни метални плочки, направени от изотоп на америций 241, който има индустриално приложение.

Задържани са четири лица за срок до 72 часа, като на две от тях им е повдигнато обвинения, а с другите две лица все още се работи.

Проверени са общо 6 адреса в Пловдив, Карлово, село Първенец и село Калековец. Плочките са намерени на адрес във вилната зона на Карлово и на адрес в Пловдив в кола. Предполага, че в този ден задържаните са търсели купувачи.

По думите на Костова една плочка е струвала 5 000 евро. Те са предадени за съхранение в Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци".

Пламен Тончев, председател на Държавна агенция "Национална сигурност" посочи, че намерените радиоактивни плочки могат да намерят приложение в т. на. "мръсна бомба". Той подчерта, че няма опасност от населението.

Вътрешният министър Атанас Илков допълни, че в ГДБОП е постъпил сигнал, че се съхраняват радиоактивни вещества в Пловдив и района.

Двамата мъже, които са с повдигнати обвинение, са на 61 и 63 години, като имат търговски дружества, каза още наблюдаващият прокурор Славена Костова.

Тя посочи, че все още не могат да кажат откъде обвиняемите са се сдобили с радиоактивните плочки.

Георги Касчиев: Няма опасност за населението след инцидента в АЕЦ Козлодуй

Георги Касчиев: Няма опасност за населението след инцидента в АЕЦ Козлодуй

Но може да представлява сериозен риск за служителите в АЕЦ "Козлодуй", които ще трябва да го почистят