Иззеха десетки тонове месо с изтекъл срок на годност в Плевен, съобщават от полицията.

В периода между 6 и 14 февруари е била проведена специализирана операция за контрол за незаконно съхраняване, продажба на месо и производство на кайма и други месни продукти. Били са проверени складови помещения и складове за търговия на едро с хранителни стоки с удостоверение за регистрация по Закона за храните.

В някои от обектите инспектиращите установили наличието на монтирани хладилни камери, други се оказали гаражи, в които е складирано месо, кайма, месни изделия, брашно, яйца, рибни консерви, майонеза, пастет, безалкохолни напитки, бира и др. хранителни стоки, различни съоръжения и машини за преработка на месо.

В рамките на операцията са били проверени и заети с дейности по производство на кайма, както и машини и съоръжения за пакетиране на месо, кайма, готови етикети, тарелки, оцветител за кайма, протеини и други. В един от складовете били установени 63 литра ракия, която била иззета.

В един от основните складове на фирма били открити около 6255 кг месо с изтекъл срок на годност. В останалите складове са намерени близо 50 тона месо - свинско, пилешко, риба и агнешко, като част от него е с изтекъл срок на годност - според данните върху етикетите, а друга част от месото е без маркировка и етикети.

Складовите помещения, в които е открито месо и/или местни продукти, но нямат удостоверения за регистрация по Закона за храните, са били запечатани. Месото е описано и запечатано.

Предстои установените хранителни продукти да бъдат унищожени. Проверката продължава.