На днешното си заседание кабинетът на Гълъб Донев одобри удължаването на три концесии и предостави още три в 5 области на страната - Ямбол, Стара Загора, Пазарджик, Монтана, Сливен.

С 15 години ще бъде удължен концесионният договор за находище "Коневец", разположено на територията на община Тунджа, област Ямбол. УДължаването е искана от концесионера - "Технострой - Инженеринг 99" АД, гр. Ямбол, промяна. От дружеството мотивират искането си с наличието на още запаси в находището, които биха останали неиззети.

Концесионният договор за находище "Коневец" е сключен през 2011 г. и влиза в сила от 25 ноември 1999 г. Находището е разположено на територията на община Тунджа, област Ямбол, и от него се добиват строителни материали доломити.

С днешното решение на МС се предвижда и отправяне на предложение до концесионера за промяна на някои от клаузите на концесионния договор. Става въпрос за отношенията, свързани с предоставянето на банкова гаранция за всяка година от срока на концесията. До момента исканата банкова гаранция покриваше 50% от паричните задължения на концесионера. След измененията тя ще се отнася 100% за всички (не само за паричните) задължения, свързани с изпълнението на концесионния договор. След въвеждането на по-широк обхват на банковата гаранция вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен срок да сключи със страните допълнително споразумение за удължаване срока на предоставената концесия за добив на подземни богатства.

С 15 години се удължава концесионният договор за находище "Братя Кунчеви" в област Стара Загора. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, приемайки исканата от концесионера - "Инермат" АД, гр. Стара Загора, промяна. От дружеството мотивират искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети.

Министерският съвет измени и обхвата и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която вече ще обезпечава изпълнението на всички договорни задължения и условия за осъществяване на концесията. До момента концесионерът е предоставял необходимата банкова гаранция в съответствие със старите правила, валидни към датата на подписване на договора.

Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните правомощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при неизпълнение на договорни задължения.

Концесионният договор за находище "Братя Кунчеви" е сключен през 2006 г. за срок от 25 г. Договорът е в сила от 22 ноември 1999г.

От находището се добиват строителни материали - андезитови туфи.

"Еко-хидро-90" ООД ще добива мраморизирани варовици от находище "Конаговски чал", гр. Пазарджик, ще добива строителни материали - мраморизирани варовици, от находище, разположено в землищата на селата Алеко Константиново и Дебръщица, област Пазарджик.

Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание, с което дружеството е определено за концесионер на находището. Концесията се предоставя за срок от 25 години, като през този период "Еко-хидро-90" ООД ще вложи над 474 хил. лв. за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период на договора надхвърлят 1.760 млн. лв. В съответствие с изискванията на Закона за подземните богатства приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ - в случая това е община Пазарджик.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен срок да проведе преговори и да сключи договор за концесия с "Еко-хидро-90" ООД.

"КАТЕРИНА-Г И М" ЕООД ще добива пясъци и чакъли от два участъка на находище "Вела", участък "Север" и участък "Юг". Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание, с което дружеството е определено за концесионер.

Находище "Вела" е разположено в землището на гр. Вълчедръм, област Монтана. Концесията за него се предоставя за срок от 35 години, като през този период "КАТЕРИНА-Г И М" ЕООД ще вложи над 273 000 лева за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период на договора надхвърлят 474 670 лева. В съответствие с изискванията на Закона за подземните богатства приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ - в случая това е община Вълчедръм.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен срок да проведе преговори и да сключи договор за концесия с "КАТЕРИНА-Г И М" ЕООД.

"ЕСКАНА" АД, гр. Варна, ще добива скалнооблицовъчни материали - аркозни пясъчници, от находище "Градец - 2". Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето днес, с което дружеството е определено за концесионер.

Находище "Градец - 2" е разположено в землището на едноименното село, област Сливен. Концесията за него се предоставя за срок от 35 години, като през този период дружеството ще инвестира около 175 хил. лв. за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период ще надхвърлят 4. 665 млн. лв. В съответствие с изискванията на Закона за подземните богатства тези приходи постъпват в държавния бюджет и по бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ - в случая това е община Котел.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен срок да проведе преговори и да сключи договор за концесия с "ЕСКАНА" АД, гр. Варна.

"Минерални технологии - 2006" ЕООД ще проучва индустриални минерали в площ "Стояновото", разположена в землищата на селата Свобода и Малко Тръново, община Чирпан, област Стара Загора. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание. Разрешението за проучване се предоставя за шест месеца. За този срок титулярят ще вложи минимум 71.1 хил. лв. без ДДС в търсещо-проучвателните дейности.

До 15 дни от одобряването на разрешението за проучване от Министерския съвет, министърът на енергетиката трябва да издаде разрешението, да го публикува на интернет страницата на МЕ и да го обнародва в "Държавен вестник". В 30-дневен срок от обнародването министърът трябва да сключи договор с титуляря.