Във връзка с типичните за края на лятото и началото на есента гръмотевични бури от ГД „Гражданска защита" дават следните практически съвети:

• Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.

Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете и плътно съберете крака в ходилата. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.

Вчера:
Гръм уби дете, други две са в "Пирогов".
                            Още...

Ако сте на велосипед, слезте от него.

• Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не хващайте и не дръжте метални предмети.

• Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

• Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. Ако сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега.

• Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати и прозорци.

• По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата - ако са обгорели, могат да се спукат.

• Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото.

• За защита на сградите от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.

При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.