Камарата на архитектите в България започва още следващата седмица акция за запазването на тютюневите складове в Пловдив.

Това обяви арх. Борислав Игнатов, председател на УС на камарата. Ще представят на широката общественост всички архивни документи, фотографии, както и информация за европейските модели за консервация. По думите на Игнатов специалистите от сектора имат информация за тях, но реално никой не ги прилага у нас.

Поне 100 хиляди лева трябват за укрепването на Тютюневия склад

Поне 100 хиляди лева трябват за укрепването на Тютюневия склад

Делото бе прехвърлено в Софийския административен съд

Като огромен позор за Пловдив и за цялата държава определи опожаряването на историческите сгради на пловдивските тютюневи складове Борислав Игнатов.

И в сегашния си вид законът дава ясен и много добър механизъм за справяне с недобросъвестни собственици, смята архитектът, според когото у нас има много такива сгради-капани, а унищожаването на наследството и изтриването на паметта на града води до неговото обезличаване.

Не може да бъдат оставени сгради необитаеми с десетилетия без никакви изисквания към собствениците за тяхното поддържане, а след това да се каже, че един клошар е виновен, коментира Игнатов.

Версията за клошара е водеща за палежа в Пловдив, обяви главният прокурор Цацаров

Версията за клошара е водеща за палежа в Пловдив, обяви главният прокурор Цацаров

Работело се в две посоки

Припомняме, вчера в своя позиция Камарата на архитектите в България изрази своето възмущение и остро осъди дългата поредица от събития, довели до вандалското унищожаване на тютюневите складове в Пловдив. Престъпната небрежност и злонамереност на собствениците и замесените лица трябва да бъдат строго наказани и това да стане ясен възпиращ сигнал към всички подобни случаи в цялата страна, които вървят по техния път на отвращаваща немaрливост и нечистоплътни намерения.

Архитектите призоваха държавните и общинските институции да предприемат незабавно необходимите репресивни мерки, включително и срещу лица, неизпълнили служебните си задължения, възложени им по закон, за упражняване на контрол и превантивна дейност.

Дисциплинарната комисия към КАБ от своя страна ще направи обстойна проверка за ролята и действията на наши членове в злощастния проект, довел до събарянето на склада на ул.“Одрин“ №8 и започнал веригата от унищожителни събития.