Кметът на Стамболийски отнесе акт от РИОСВ- Пловдив заради допускане на замърсяване с отпадъци. Акт е съставен и на община Стамболийски поради заустване на отпадъчни води от канализационната система в река Марица, без за това да има издадено разрешително.

News.bg припомня, че преди два месеца, пловдивската икономическа полиция привика на разпити 15 членове и функционери на ГЕРБ. Сред тях беше областният лидер на партията и кмет на община Стамболийски Георги Мараджиев, а само преди месец бе съобщено, че задушлива миризма мъчи гражданите на Стамболийски.

През месец май са извършени 144 проверки и състави 13 акта за еконарушители. Установени са нарушения на Закона за чистотата на атмосферния въздух от страна на трима оператори на климатично оборудване, които не са поддържали досиетата на оборудването с актуална и коректна информация в тях или пък не са представили пред екоинспекцията годишен отчет за извършваните дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове.

Те са връчили акт на собственика на ферма за угояване на говеда в с. Боянци, който не е изпълнил дадено от РИОСВ - Пловдив предписание за предоставяне на изискана документация за животновъдния обект. Бетоновъзел в гр. Асеновград също е извършил нарушение, като не е уведомил за възникването на инцидент в обекта, довел до изпускане в атмосферния въздух на прахообразни вещества. Изпратена е покана за съставяне на акт във връзка с установени нарушения по сигнал за замърсяване на въздуха с прахообразни вещества от дейността на цех за преработка на оризова арпа в с. Цалапица.

РИОСВ върна за доклад на Община Пловдив за екологична оценка на предвиждани промени в устройствения план

РИОСВ върна за доклад на Община Пловдив за екологична оценка на предвиждани промени в устройствения план

Част от предвижданите промени не били включени в доклада

Извършените проверки през месеца, осъществявани с пробонабирания на пречистени отпадъчни води експертите констатират все повече нарушения, свързани с постигане на индивидуалните емисионни ограничения, заложени в разрешителните за заустване, както и затруднения на операторите по отношение на поддържане на пречиствателните станции за отпадъчни води в добро техническо експлоатационно състояние. Нарушения на Закона за водите са установени от две млекопреработвателни предприятия в селата Ведраре и Домлян, община Карлово. Констатирано е нарушение на предприятие за преработка на риба и рибовъдна база в село Войнягово, община Карлово в отклонение на индивидуалните емисионни ограничения, заложени в разрешителното за заустване. 

При извършените 96 проверки по отношение спазване изискванията за управление на отпадъците, екоинспекторите също са установили нарушения, за което са съставили 4 акта. Фирма в Пловдив не е изпълнила предписание за извършване на класификация на отпадъци и изготвяне на работни листове. Дружество в село Първенец ще бъде санкционирана за извършване на дейности по събиране и транспортиране без регистрационен документ, а гражданин е получил акт за извършване на нерегламентирани дейности с излезли от употреба моторни превозни средства.